На срещите на лидерите на Г-20 проблясна надежда за положителни промени в международните отношения, но остават и въпросителни. Във всеки случай регулярните форуми на най-влиятелните в света са много полезни, тъй като е пределно ясно, че единствено непосредственото общуване на високо равнище води до така необходимото регулиране на международния икономически и политически климат. Ето защо погледите на авторитетни анализатори през тези дни бяха вперени към японския град, вестите от който наред със стандартните дилеми, констатации и прогнози, донесоха и нещо изключително важно за света. А това е надеждата, че в крайна сметка разумът и прагматизмът ще надделеят в нашия свят на много противоречия, диспропоции в развитието и социално напрежение.

Добри новини дойдоха тази седмица от Далечния изток, където на 28 и 29 юни в Осака се състоя среща на върха на групата на Г-20. Това са 19-те страни с най-развити икономики и Европейският съюз. На форумите на групата обикновено присъстват и представители на МВФ и на Световната банка. Г-20 произвежда общо 90% от световния брутен национален продукт, генерира 80% от международната търговия (включително търговията в самата ЕС) и обхваща две трети от населението на света. Затова атмосферата на нейните форуми, двустранните контакти между лидерите на отделните страни и резултатите от срещите на Г-20 са много важни за света, за международната политика, сигурност и търговия.

В навечерието на самита в Осака преобладаваха скептични прогнози, основаващи се на неблагоприятни тенденции в световната политика, в която видимо се засилват протекционизмът и унилатерализмът, от които страдат световната икономика и финансовата стабилност. Отслабва вярата на международните инвеститори, а това вещае намаляване на капиталовложенията и забавяне на икономическия растеж в световен мащаб. Търговската война между САЩ и Китай се ожесточава. Напрежение има и в руско-американските отношения заради икономическите санкции на Запада. Напрегнати са и икономическите връзки между САЩ и ЕС, защото Вашингтон заплашва с високи мита вноса на някои традиционни европейски стоки в САЩ. Едностранният подход на САЩ към световната търговия, отчитащ само американския интерес, създава затруднения и за нормалната работа на международните икономически организации. Но форумът опроверга крайния скептицизъм. Световните лидери си тръгнаха от Осака с положителни оценки, както и с положителни обещания, поне що се отнася до изказаните от лидерите намерения.

Срещата на върха на Г-20 в Осака призова за подкрепа на мултилатерализма, т.е. на многостранния подход за решаване на проблемите в света със съвместни усилия, т.е. желанието в случая бе да се върви към разбирателство и търсене на допирни точки и единение в интересите и действията на страните от Г-20. В заключителната декларация участниците в срещата се изказаха, че ще се стремят към свободна, справедлива, равноправна, прозрачна, предвидима и стабилна търговска и инвестиционна среда, ще подкрепят реформите на Световната търговска организация. Страните, подписали „Парижкото споразумение“ за климатичните промени, отново обещаха, че ще го спазват стриктно.

Съдържанието на разговорите между лидерите и обявените от тях желания също породиха известен оптимизъм сред международната общност, че положителните промени не са невъзможни. На този фон се откроиха ходовете на американския президент Доналд Тръмп, както на форума, така и с изненадващото му след приключването на форума в Осака посещение на демилитаризираната зона на Корейския полуостров и срещата му на севернокорейска земя с лидера на КНДР Ким Чен-ун. Представяйки се като първият президент на САЩ, стъпил на севернокорейска земя, както и с позитивните нотки в разговорите му с китайския президент Си Дзинпин и с руския президент Владимир Путин, американският президент започна с добър старт външнополитическата си активност. При това в контекста на кампанията си за втори президентски мандат, която той обяви преди броени дни в американския щат Флорида. С постижения в тези посоки неговите предшественици в Белия дом не могат да се похвалят с успех. Тръмп се разбра с китайския си колега Си Дзинпин да подновят замразените търговски преговори и САЩ и Китай да не си налагат нови увеличения на митата. Но същевременно Тръмп добави, че евентуалното споразумение с Китай трябва да бъде не 50 на 50, защото според него Китай от дълго време имал предимство в търговията със САЩ. Китайски представители обаче предупредиха, че в преговорите трябва да се отчитат интересите на двете страни, което подсказва, че пътят към спорзумението няма да е лек.

„Искам да си оправим отношенията с Русия и мисля, че това ще се получи“, каза Тръмп в Осака, дни след като руският лидер Владимир Путин определи тези отношения като „влошаващи се от ден на ден“. Но както съобщи руският заместник министър на външните работи Сергей Рябков след разговорите между Тръмп и Путин, двамата президенти са постигнали „важен стратегически консенсус“. Москва не желае конфронтация с Вашингтон и е готова да допринесе за излизането от безизходицата в отношенията, подчерта Рябков.

Зрелищната среща на Тръм с Ким на севернокорейска земя след срещата в Осака не бе съпроводена от поети ангажименти и решения, но така или иначе тя доприняся за намаляване на напрежението на Корейския полуостров.

Времето след самита в Осака ще покаже дали след поредните разговори на Тръмп с лидерите на Китай, Русия и Северна Корея ще видим конкретни позитивни стъпки или добрите пожелания ще си останат част от подхода на Тръмп да използва в политиката бизнес тактики, което е типично за неговия стил. В бизнеса обаче прагматизмът и отчитането на реалностите са много важни. Така че след срещата в Осака остава поне надеждата, че разбирателството и единението в мненията и усилията за позитивни промени в международните отношения са възможни при добра политическа воля.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми