Световната банкаБългария изпадна до 61 място в световната класация за условията за правене на бизнес (Doing Business). Подреждането, което се прави всяка година от Световната банка, оценява лекотата, с която малкия и средния бизнес в различните държави могат да работят успешно. Класацията на Световната банка се прави въз основата на 10 области на бизнес активността в общо 190 световни икономики в рамките на следващите 12 месеца.

Благоприятната среда за правене на бизнес се свързва с възможността за стартиране на нов бизнес, получаване на строителни разрешения, достъп до електроенергия, регистрация на собственост, достъп до кредитиране, защита на миноритарните инвеститори, плащане на данъци и такси, задгранична търговия, изпълнение на договори и процедурите по несъстоятелността.

Резултатите, които проследяват развитието от май 2018 до май 2019 г., бяха публикувани преди дни. 61-то място на България е най-лошото представяне на страната ни от включването ѝ в този индекс. Миналата година тя беше 59-а, докато през 2015 г. беше на 37-мо място в престижното подреждане, което се прави от 2003 г. насам. Тазгодишната оценка поставя България на предпоследно място в ЕС по условия за правене на бизнес, като след нас е само преживяващата тежка финансова и икономическа криза Гърция, която е на 79 място. Северна Македония заема доста по-предното 17 място в класацията, а Румъния е 55-та.

Оценката на Световната банка опровергава хвалебствените оценки на правителството, че в България има чудесни условия за бизнес. Реалността показва, че призивите ни към чуждестранните инвеститори обикновено остават глас в пустиня. Показателно в последно време бе и решението на „Фолксваген“ да избере Турция за инвестиране в нов завод на компанията, като на второ място в ориентацията на германците е Словакия. България бе пренебрегната като перспективен кандидат, което се случва не за първи път. Причината за това не е само ограниченият български пазар, което безспорно е важно за компаниите, а и голямата бюрокрация и наличието на корупция сред администрацията, както и наложилото се разбиране за неефикасност на съдебна система.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми