разтопен асфалтИзвестно е, че битумът, една от последните тежки фракции при дестилацията на суровия нефт, се използва при производството на асфалтови смеси. На 11 май софиянци, които трябваше да минат по новоремонтирания бул. „Дондуков“ в района между моста „Чавдар“ и ул. „Кракра“ обаче разбраха, че явно некачествено подготвената асфалтова битумна смеска, с която са запълнени дупките по булеварда, както и по някои други общо 12 улици в „Подуяне“, е не само негодна, но и опасна за пешеходците и колите.

Централният столичен бул. „Дондуков“ буквално се разтопи от жегата, която ни споходи с температура от 29 градуса по Целзий в понеделник. Това по странен начин ни напомни за наближаващото лято и засили надеждите, че епидемията от коронавируса ще позатихне, защото COVID-19 не понася добре високите температури.

От ремонтираните през есента участъци избликна разтопен на пихтия асфалт, а преминаването на пешеходците бе затруднено, тъй като обувките им залепваха. Проблемът бе най-сериозен в отсечката между моста „Чавдар“ и ул. „Кракра“. Целият следобед автомобили и тролеи размазваха разтеклия се асфалт, а черни коловози имаше чак до СУ „Св. Климент Охридски“.

Новоремонтираната ул. „Кракра“ пък е почти съсипана. Хора от квартала и собственици на магазини подали сигнали в полицията, но никой не се появил, за да отклони движението, така че да се намалят щетите. В същото състояние бяха и ул. „Тодорини кукли“ в квартал „Сухата река“. На пешеходците залепваха подметките, а гумите на колите набъбнаха и грайферите им се запълваха от залепналия по тях превърнал се в каша битумен асфалт, налят от фирмата „ДЛВ“ ЕООД, извършила текущия ремонт и поддръжката на уличната мрежа в район „Подуяне“.

В драматичната ситуация кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че в случая е използвана технология, която от години се прилага в София. По този начин преди зимата се запечатват настилки с дупки и пукнатини, което предотвратява влизането на вода и разрушаването на асфалта. Тя посочи като най-вероятна причина за размекването на настилката „грешна технология при приготвянето на материала“. Според разпоредбите на Софийска община фирмата я очаква глоба от 1500 до 4900 лева. Тя ще трябва и отново да преремонтира за своя сметка настилката на злополучните улици. Независима лаборатория е взела проби от разтопения асфалт, за да установи причината за разтапянето на битумната паста и дали тя е отговаряла на изискванията.

Подобни драми с ремонти и ремонти на ремонтите на настилките на централни софийски улици, каквито не се случват в никоя друга европейска столица, не са нещо ново в благоустройството на най-големия ни град, за което се изразходват милиони левове от парите на данъкоплатците. Не е ли време вече освен санкциите на общината срещу фирмите, които извършват некачествените ремонти, при подобни случаи да се прилагат не само стандартните минимални глоби и задължението за ремонт на ремонтите? Не ли време и прокуратурата да се занимае с тези калпави ремонти и съответните фирми, защото явно причините за тях не са само „технически“?

И друг „прецедент”. Дни преди на хората и колите да се бе наложило да газят разтопения асфалт по бул. „Дондуков“ и улиците на „Подуяне“, пореден ремонт на участък по прескъпо и дълго ремонтираната столична централна улица „Граф Игнатиев“ възмути граждани. Те публикуваха снимки на надигнали се и разместени плочки на ул. „Иван Шишман“. Там сега отново предстои ремонт, след като преди няколко месеца вече имаше такъв и то под „строгия” контрол на общината.

А ето за финал по темата за злополучните ремонти в столицата едно от многобройните мнения в мрежата: „Видима комбинация между посредственост и некадърност, алчност и корупция. Да, точно за корупция става дума. Не може 2020 г. в Близкия изток хората да строят сгради високи 1км, Илон Мъск в САЩ да праща ракети до Марс, а ние едно трамвайно трасе да не можем да изградим като хората. Трамвайно трасе е, бе, по дяволите, не е квантова физика!“, написа във Фейсбук общинският съветник от ДСБ Иво Божков.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми