Мерките за чист въздух са неефективниПрогнозната система, която трябва да предупреждава за предстоящо замърсяване на въздуха в София отново се провали, а точно на нея се разчита да покаже кога да се въведат записаните в програмата на общината мерки. Сутринта прогнозата за 12 и 13 ноември беше „ниски нива“ за всички станции, които измерват вредните вещества във въздуха на града. Вместо това гражданската система от датчици (AirSofia) показва многократно превишение на допустимите норми, пише в. „Сега“. Особено зле изглеждат нещата в кварталите „Подуяне“, „Разсадника“, „Овча Купел“, „Сухата река“ и „Дружба“, а най-лоша е ситуацията в „Красна поляна“ и „Факултета“, където фините прахови частици са около десет пъти повече, отколкото трябва.

Действията на общината за това, което дишат в момента софиянци, се изчерпват с трите дежурни мерки, от които за всички е очевидно, че ефект няма – призив към гражданите да не ползват колите си, призив да не палят печки на твърдо гориво и обещание да се оросява, когато „атмосферните условия позволяват“.

На сайта на общината снощи беше актуализирана прогнозата за следващите два дни. Замърсяване отново не се очаква, с изключение на „умерен“ потенциал за замърсяване в „Хиподрума“, поради което има надпис: „Не се предприемат допълнителни действия за 13.11.2018“. Oсвен тези мерки, съществува и инициативата „зелен билет“. Тя предполага по-евтин билет за градския транспорт – с 60 стотинки.

Досега до зелен билет се е стигало само веднъж в историята на София. Иначе пред БНТ беше оповестена официална статистика – само 2 акта са съставени на фирми, защото са изхвърлили стари гуми на обществени места. Имало и нарушения за горене на гуми – 33 акта за цяла София, като 26 от тях са за район „Красна поляна“. Актовете са в размер между 100 и 5000 лева. Татяна Асенова от Столичния инспекторат обаче призна, че събираемостта е ниска и затова кметицата на София Йорданка Фандъкова иска промяна на закона, за да няма само глоби, а евентуално и затвор. За 1 година са събрани 9300 гуми, а от началото на миналия месец – над 2300 гуми.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми