дете отива на градинаНедостигът на места в детските градини и яслите на разрастващата се София, което е нерешен от години проблем в столицата, отново предизвика протести на недоволни родители. Основното искане на протестиращите бе неприетите в ясла или градина деца да получават от държавата парични ваучери в размера на издръжката на дете, прието в градина. Родителите настояват още за незабавно строителство на заведения за децата, както и за по-добри условия в тях.

Саня Конакчиева, заместник-председател на Сдружение „Настоящи и бъдещи майки“, не крие тревогата си, че неравенството спрямо децата и семействата им продължава повече от 10 години. „Много е лесно едно планиране да се направи. Раждат се определен брой деца, ясно е, че след 2 години или най-много три, тези деца ще имат нужда от детска ясла и от детска градина. Трябва да се реши този проблем. Няма условия за отглеждане на децата в България и това се случва от раждането до… 1 клас, а и до 7 клас“.

Тази година над 8000 деца не намериха място в детските градини в София, в подготвителните групи в училищата и в яслите. Кандидатурите бяха 18 800 за първото подреждане, което беше направено преди няколко дни. От тях приети са 9102 деца.

Учудващо е, че вместо да се увеличават местата за деца с хронични заболявания и със специални образователни потребности, то те са намалени!? При това от години най-голямо разминаване между търсенето и предлагането на места в яслите има в районите „Младост“, „Витоша“, „Красно село“, „Триадица“ и „Овча купел“. И независимо от непрекъснато повтарящия се факт, градските власти нехаят за проблемите и в същото време упорито ни убеждават, колко сериозна е грижата им за подрастващите.

От 2021 г. се очаква кандидатстването за градините, както и за първи клас в училищата да става чрез единна електронна система. Системата трябва да дава и повече възможности за служебна проверка на документите и обстоятелствата, които родителите трябва да удостоверяват в зависимост от критериите за прием. Известно е, че сега много родители прибягват до представяне на фалшиви документи, така че децата им да могат да бъдат приети с предимство в детските заведения. А това е така, защото тази „благородна измама” е нищо пред перспективата най-малките ни граждани да останат извън общуването в нормалната си детска среда, встрани от предучилищното образование и възпитание и… грижите на държавата.

Липсата на достатъчно места в детските градини и яслите, което затруднява младите семейства не само в столицата, се превръща във все по-сериозен проблем в условията на мъчително възстановяване от последствията от коронавируса за много родители със силно намалени доходи. На този фон дори сега, но и традиционно от общината в София ни убеждават, че се строят нови детски заведения, но местата пак не достигат. Вместо оправдания обаче, явно са необходими повече средства от бюджета на общината, който респектира със своите около 1 милиард и 300 милиона лева годишно. Повече от ясно е, че далеч по-голямо перо от тези средства трябва да се отделя за малките граждани на Отечеството, а не само да се набляга на скъпоструващи, но съпроводени със скандали за злоупотреби и лошо изпълнение инфраструктурни проекти.

А понеже проблемът е национален, ако Софийска община не е в състояние да го реши, към него трябва да обърне с критичен, а не партиен поглед Народното събрание. Защото точно този въпрос е непосредствено свързан с постигането на по-ефективна социална политика, която ни води необратимо и към настъпващата демографска трагедия. Та нима нейните видими белези вече не са налице с пагубното за страната намаляване на населението, което за трийсетте години на прехода се сви от почти девет милиона до под седем милиона? Помислете!

На празника на детето 1 юни и тази година много политици отново и за пореден път произнесоха помпозни слова, подчертавайки, че децата са бъдещето на България. Но явно, за да го има това бъдеще, трябват не само високопарни приказки, а и мисъл, отговорност, целенасочени и активни действия за грижа към децата и техните семейства. Защото само този път гарантира утрешния ден на Отечеството, а не изпразнените от съдържание слова със самохвалебствия и политическа демагогия.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми