OPECМинистърът на петрола на Оман Мохамед Хамад ал Румхи заяви във Виена, че в ОПЕК има консенсус за съкращаването на добива на „черното злато“, предаде БГНЕС. „Харесва ни предимството от съкращаването на добива. Няма причини да не повторим това добро дело“, каза министърът.

„Всички страни в ОПЕК и извън ОПЕК са се съгласили с декларацията от 7 декември, която ще покаже степента на съкращаване на добива и за какъв срок“, подчерта той. ОПЕК и редица страни, които не членуват в петролния картел, се договориха в края на 2016 година във Виена за свиване на производството на „черно злато“ с 1,8 милиона барела дневно спрямо нивото от октомври 2016 година. Договорът влезе в сила от началото на 2017 година и беше продължен до края на 2018 година. През юни 2018 година ОПЕК+ съгласува целта да се избегне преизпълнение на споразумението. Междувременно през последните месеци на пазара се усилиха страховете от излишък от петрол през 2019 година и на този фон бе регистриран сериозен спад на петролните цени. Тази седмица във Виена ще се състои заседание на министерския мониторингов комитет на ОПЕК+, събрание на страните-членки на картела, а също така среща на министрите на всички участници в споразумението ОПЕК+.

Иначе в началото на настоящата седмица средната цена на бензин A95 в България е вече 2,05 лева на литър, а на дизела – 2,26 лева на литър, според специализираната платформа fuelo.net. Най-евтино бензинът се продава за 1,84 лева за литър – само на бензиностанция Никсметал груп в Ботевград, а най-скъпо бензинът се продава за 2,42 лева на литър. При дизелът ножицата също е голямо – от 2 лева на литър най-евтино, което се предлага от две бензиностанции на Марешки, до 2,50 лева на литър най-скъпо.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми