Нотр Дам пожарЕдна вест мигновено облетя света. И не остави никой равнодушен. В сърцето на Париж пламъци обхванаха шедьовъра на готическата архитектура Нотр Дам. Трагедията съпреживяха всички, които не бяха равнодушни към опасността от изпепеляването на този символ на човешкия гений, дух и стремеж към съвършенство. Поради това, но и с чувство за СОЛИДАРНОСТ, отвсякъде към френската столица полетяха предложения за помощ. Очевидно желанието за възстановяване на катедралата прекоси бързо границите, преодоля разделението по всякакъв реален и измислен признак и даде сила на съпричасността с видимата тревога на французите.

В миговете на трагедията планетата поне за миг намери добър знак за ЕДИНЕНИЕ- това велико свойство на хората да се изправят единни срещу опасността. А нима не е закъсняла реакцията ни за много други ужасни поводи- войните и насилието, гладът и неравноправието, деленето ни по развитие и историческа съдба, която далеч не зависи единствено от самите нас?

Струва си в дните, когато Нотр Дам горя, а в Отечеството чествахме 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, да се замислим за безсмислието на разединението. А дали разчитаме правилно през погледа на днешния ден и сътвореното във ВеликоТърново от строителите на съвременна България през 1879 година, остава да видим? Все още има време!

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми