д-р Дечо ДечевБлизо 4 милиарда лева годишно са доплащанията на пациентите в болниците. Те обаче не винаги са основателни, смята управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. В телевизионно интервю той потвърди обществената тайна, че в държавните и общинските болници се плаща под масата. В частните болници това става организирано. Там се „измислят“ различни допълнителни услуги, които да оправдаят вземането на още пари от болните.

В момента съществува наредба, която показва какво може да бъде допълнително заплащано и какво не, обяснява д-р Дечев. Според него проблемът с тази наредба е, че тя дава възможност за нееднозначно тълкувание какво може да се доплаща, защото в един закон не всичко може да бъде записано в детайли. В подготвяна нова наредба ще бъде записано пределно ясно какво се покрива от здравната каса и какво не се покрива и трябва да се доплати.

В частни болници за всеки леглоден се заплаща такса, като се започва от 70 лв. и завършва на 120 лв. в зависимост от стаята. Тоест, ако например престоят е 5 дни – 5 по 100. Шапка за баня, малка паста за зъби, пластмасова четка за зъби и – 80 лв. за… здраве и хигиена. Дадено е правото всеки да ценообразува, разясни шефът на НЗОК. Такива доплащания се правят и в държавни болници, но не винаги стават пред касата на болницата.

Причините за доплащанията в държавните болници са лошият мениджмънт и „затварянето на очите“ при тези практики, смята д-р Дечев. Според него правилният подход е всичко, което не се покрива от клиничната пътека, да остане предмет на допълнителното здравно осигуряване. Д-р Дечев критикува новия здравноосигурителен модел, предложен от министър Кирил Ананиев. По думите му със създаването на частни фондове има опасност бедните и болните да останат в НЗОК, а богатите и здравите – в частните фондове. Според него предлаганият нов модел не решава основния проблем – в здравната система не влизат допълнително пари, а всичко се разполага в рамките на онези 8% вноска за здраве, удържани от заплатата.

Изказването на шефа на НЗОК пред Би Ти Ви показва, че предпоставките за допълнителните плащания се създават от самите наредби в здравеопазването, които отварят вратички и за пари под масата и за „допълнителни услуги“. Освен това в нашето здравеопазване в годините на прехода под една или друга форма се внедряват финансови и мениджърски модели от западноевропейските държави, където обаче стандартът на живот е много по-висок и пациентите могат да си позволят да отделят повече пари за здравето си при установен регламент. Но и моралът на лекарите също не трябва да се допуска да пада ниско заради печалбарството, а когато понякога това се случва, ръководствата на болниците трябва да налагат санкции, а не да си затварят очите от колегиални или други подбуди.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми