Достъпът до Седемте рилски езера ще бъде ограничен

/Достъпът до Седемте рилски езера ще бъде ограничен

Седемте рилски езераДа бъде ограничен достъпът на туристи до Седемте рилски езера. Това предвижда проект на Национален парк „Рила“, който ще бъде реализиран в следващите четири години, съобщи БНТ.

Проектът е на стойност близо 12 млн. лв., а целта е да бъде опазена природата.

В района на Седемте рилски езера има регламентирани само три пътеки, туристите обаче използват около 20 маршрута. Това води до ерозия на почвата, от която се образува кал в езерата. Затова туристите ще трябва да се движат по предварително маркирана тясна линия.

„Ще се опитваме да изсмукваме и тинята от езерата, съдържанието ѝ е високо на минерали, ще я наслагваме там, където са ерозирали пътеките, и тези, които ще затворим за движение“, обясни Кирил Андонов, директор на Национален парк „Рила“.

От парк „Рила“ предвиждат и монтирането на нова модерна техника, с която ще се засичат и залавят бракониерите, тъй като ловът в защитените зони е забранен.

Тя ще показва локацията там, откъдето произлиза изстрелът. Това ще позволи директно насочване на парковата охрана и реагиране точно на място.

За последните десет години в парка са станали 12 големи пожара, затова ще бъде изградено и противопожарно депо с техника за гасене.

Увеличава се броят на съхнещите гори в планината, засегнати са стогодишни дървесни видове, заради което ще бъдат взети мерки срещу вредителите.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми

2019-02-20T14:29:12+02:00