БНТБНТ е пред фалит, обяви пред СЕМ и.д. генерален директор Емил Кошлуков. Той и Управителният съвет на обществената телевизия съобщиха, че очакваният дефицит в края на годината е 44 млн. лв. 30 млн. лв. от задълженията са за спортни предавания и права. „Развалихме договори за милиони, сключени от ръководството. Това са договори за закупуване на програми, за реклами, които са вредни и опасни, прекратени са съмнителни обществени поръчки.“, заяви кандидатът за постоянен шеф на БНТ Кошлуков.

През март, април и май в бюджета на БНТ са влезли 1 261 940 лв., но харчовете са за почти 18 милиона. „Ние сме в практически фалит. Трябва да спасим БНТ“, призова Кошлуков, който бе програмен директор до преди месец. Тогава шефът на БНТ Константин Каменаров получи присъда и трябваше да освободи поста. СЕМ реши Кошлуков да ръководи медията до назначаването на титуляр. Той е и сред седемте кандидати, които останаха за финалната фаза на конкурса за генерален директор.

„Реалните задължения са за 37 млн. лв., като 30 от тях са за сключени договори за спортни предавания и права. Юристката на БНТ и член на управата й Зина Трифонова упрекна държавата, че няма ясна концепция за обществената телевизия, която според нея е недофинансирана. След заседанието Трифонова връчи на Кошлуков заявление за напускане.

Финансовите проблеми на изправената пред фалит обществена телевизия в България явно се нуждаят от спешно внимание не само на СЕМ, но и на правителството и парламента. Защото БНТ е важна и авторитетна национална институция. Трябва първо да се изяснят причините за дълговете на телевизията, да се реши какъв да бъде при сегашните условия на конкуренция в медиите нейния бюджет и да се рационализира дейността на нейните структури. И още нещо – може ли в условията на заливащата ни пошлост от евтината продукция на масовата „култура” да си позволим като общество и българи да наблюдаваме смирено потъването на БНТ, която със своите кадри практически захрани новопоявилите се електронни медии на свободния пазар? Пък и не е ли време да се въведе и регламент в рекламата, който да благоприятства стойностните предавания на националната телевизия, а не да налива средства в изтъркани формати с измислени „звезди” и проблематична стойност?

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми