медицински сестри - протестЗа никого не е тайна, че здравеопазването в България е в критично състояние. Системата, която е особено важна за обществото, от години не работи ефикасно поради липса на цялостна държавна политика за радикални промени в интерес на гражданите. А също и заради видимата тенденция здравеопазването да се превръща в доходоносен бизнес, а не на първо място във важна социална функция за обществото.

Извършваните промени досега се правят обикновено в противоположна на интереса на осигуряващите се граждани посока и обслужват лобистки цели, което превърна болниците в търговски предприятия. Следващата стъпка в това опасно направление, както прогнозират експерти, вероятно ще бъде приватизирането на здравните заведения. Това със сигурност ще направи недостъпно лечението за мнозинството българи, които и сега доплащат голяма част от лечението си, въпреки че са здравно осигурени.

По повод на възприетия бизнес подход на властта към грижата за здравето на хората запознати с проблемите на сектора подхвърлят, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не е лекар, а финансист по образование и в държавната администрация е известен като „най-добрият бюджетар“. Като заместник министър на финансите е участвал в правенето на почти всички държани бюджети. Негова е и идеята за превръщането на болниците в търговски дружества.

Очевидно неотложно е системата, доказала своята несъстоятелност, да се промени радикално. И то така, че парите от здравното осигуряване на гражданите да отиват не в частните джобове на търгашите в държавното здравеопазване, а трудът на лекарите, медицинските сестри и другите участници в лечението на гражданите да се заплаща достойно в съответствие с тяхната доказана квалификация и опит. Очевидно обаче това не се случва, поради което протестите на медиците не спират от години, а кадрите в сектора стават тревожно все по-малко.

На фона на извършените промени в Закона за здравеопазването заради съобразяването му с епидемията от COVID-19 парламентарното мнозинство на управляващите прие решение, което най-малкото предизвиква много въпроси, на които засега няма адекватни отговори. То предоставя законова възможност на сестри, акушерки и лекарски асистенти да разкриват собствени практики. Дава им се право да създават нов вид лечебни заведения за здравни грижи и манипулации. В тях медицинските специалисти ще могат да извършват дейности самостоятелно или да полагат здравни грижи, назначени от лекар.

Твърде съмнително е това нововъведение да е резултат от възбудена спонтанна грижа за медиците и гражданите. И досега много сестри и лекарски асистенти си работеха по къщите, но сега парите им ще прибира държавата, която ще събира нови такси от регистрация, още данъци, още глоби и т.н. Подобна практика очевидно цели да се пълни хазната и едва ли ще рефлектира към подобряването на услугите в сектора. Повече от ясно е, че законодателните усилия трябва да се ориентират в точната посока, а тя е нормални за квалификацията и отговорността заплати на медиците и медицинските сестри и подобряване на условията на тяхната работа. При това по време на кризата с коронавируса всички те потвърдиха, че наистина заслужават много по-достойно възнаграждение за своята дейност.

В други европейски страни има практика да се извършват здравно-социални услуги като рехабилитация на пациенти, изписани у дома след лечение в болница от тежки заболявания и нуждаещи се от специализирана помощ за долекуване. За съжаление България отново е на опашката в ЕС с най-малко такива заведения. А до това състояние се стигна, след като в годините на злополучния ни преход повечето български балнеосанаториуми бяха превърнати в прескъпи СПА хотели и центрове за лечение срещу заплащане.

Приетата промяна в Закона за здравните заведения има доста неясни дефиниции, което ще доведе до правен абсурд и допълнителен хаос в здравеопазването, смятат експерти. С този закон се променя философията на здравеопазването в ултрапогрешна посока, категоричен е депутатът от опозицията проф. Георги Михайлов. Известният специалист смята, че тази, както и други предишни промени в здравеопазването, са връщане назад и все повече разрушават стабилността на грижата за здравето на хората.

А засилващият се хаос в здравеопазването, за който говори проф. Георги Михайлов, явно ще отвори още по-широко вратата за настанилата се вече трайно спекула в сектора и даряване на „наши хора“ с печеливш бизнес в ново поле за дейност. Пък и дали дали не се използва суматохата около коронавируса, за да се приеме въпросната промяна с елементи на лобизъм?

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми