повод за гордостЧетири медала спечелиха български ученички на Европейската олимпиада по математика за момичета. Носителките на сребърни отличия Калина Николова от 10 клас и Маргарита Стефанова от 11 клас – и двете от СМГ, съобщиха, че олимпиадата е трябвало да се състои в Холандия, но заради пандемичните мерки се е провела онлайн.

Според тях в новата ситуация на дигитално състезание е липсвал адреналинът, който помага за концентрацията в директното състезание, когато състезателите са заобиколен от конкуренти. Момичетата уточниха, че задачите са били такива, че не е имало къде в интернет да се провери нещо конкретно: „Важното беше да хванеш идеята, а не някакви конкретни факти“, обясниха те. Състезанието се проведе честно, защото всички искаха това да бъде така, споделиха младите математички. Виолета Найденова, ръководител на българските състезателки, уточни, че общо 53 държави от цял свят са участвали в олимпиадата – 35 от Европа, а останалите са били поканени като гости.

Новините за победи на български ученици в международни олимпиади по математика и други природоматематически науки, които чуваме често, носят позитивна енергия, радват и повдигат националното ни самочувствие. Български момчета и девойки от десетилетия печелят златни, сребърни и бронзови медали и други престижни отличия в трудни и оспорвани състезания с връстници от десетки страни по света. Не е ли наистина повод за национална гордост, че от 1959 г. досега с успехите си талантливите българчета са издигнали България на 9-то място в света по спечелени златни медали от международни олимпиади по математика? Българските ученици са с 54 първи места и изпреварват връстниците си от страни като Германия, Великобритания, Канада и Франция. Техните успехи са постигнати в състезания, състояли се в десетки държави в много краища на света.

Младите ни таланти имат признание и авторитет в средите на първенците по математика в другите страни и сред организаторите на олимпиадите. Пример за това бе, че през юли 2019 г. наш отбор бе поканен за участие в състоялата се в Япония Азиатска олимпиада по математика, където те успяха да се представят блестящо и да спечелят общо 32 медала. Чест за младите ни отлични математици бе и фактът, че техният отбор бе единственият поканен от Европа. Хубаво е, че интересът към олимпиадите по математика сред някои от нашите деца се заражда на съвсем ранна възраст. През юли миналата година от състезание в Тайланд с 22 медала се завърнаха български деца, най-младият носител на златно отличие сред които бе шестгодишно българче.

Когато говорим за успехи на младите ни математици и другите увличащи се по природонаучните науки, не трябва да забравяме да бъдем признателни на техните учители, които стимулират интереса им към науката и ги готвят за престижно представяне в международните конкурси. Значението на тяхната професионална и много полезна за обществото дейност се откроява, въпреки проблемите на образователната ни система в периода на прехода, поради които за съжаление нивото на обучението на мнозинството деца не е на необходимото ниво. Очевидно е необходимо овластените в сферата на образованието да работят не само за цялостно подобряване на системата, но и да обръщат специално внимание на развитието на младите таланти и тяхното престижно представяне в чужбина.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми