Новини

/Новини
Новини2019-05-12T12:12:12+02:00

Проектобюджетът: Социалните плащания във фризера, парите за чиновниците нагоре

Правителството одобри набързо проектобюджетите за 2020 г. на държавата, Здравната каса и Държавното обществено осигуряване и ги внесе в парламента. Властта се похвали с "балансиран" проектобюджет, в който приходите и разходите ще са по 47 млрд. лв. - с 3 млрд. лв. повече в сравнение с 2019 г. Предвижда се вдигане на минималната работна заплата с 50 лв. от януари, така че тя да стане 610 лв.

Олигарси източват земеделските субсидии на ЕС

Репортерско разследване на „Ню Йорк Таймс“ в девет европейски държави разкрива “система за източване на европейски субсидии, която е умишлено непрозрачна, грубо подкопава екологичните цели на ЕС и е деформирана от корупция и своеволия“. Данни от извършеното проучване бяха разпространени от медиите в Брюксел, в момент, когато там се работи по бъдещото подпомагане на държавите в ЕС.

Шест медала за млади български астрономи

Един златен, един сребърен и четири бронзови медала спечелиха шестимата най-добри български астрономи в гимназиална възраст на 24-ата Международна олимпиада по астрономия, която се проведе в румънския град Пятра Нямц. Това съобщи Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН).

Макрон обиди България, внушават ни грешка в превода

“Предпочитам легалните мигранти от Гвинея и Кот д’Ивоар пред нелегалните украински или български банди”. Това казва френският президент Еманюел Макрон в интервю за крайнодясното сп. “Вальор актюел”. Някои бързо тръгнаха да обясняват, че Макрон не бил казал „банди“, а „канали“. Имало грешка в превода, не бил разбран правилно и т.н.

ООН: Спадът на населението в България ще бъде проблем дори за изплащането на пенсиите

До 2050 г. България ще загуби една четвърт от населението си, гласи доклад на ООН. Масовата емиграция на младите от Югоизточна Европа поставя държавите в региона в много тежка ситуация. От десетте страни с най-бързо намаляващи популации в света, девет са в Югоизточна Европа, казва Световната организация.

Отстъпваме с две места по условия за бизнес

България изпадна до 61 място в световната класация за условията за правене на бизнес (Doing Business). Подреждането, което се прави всяка година от Световната банка, оценява лекотата, с която малкия и средния бизнес в различните държави могат да работят успешно. Класацията на Световната банка се прави въз основата на 10 области на бизнес активността в общо 190 световни икономики в рамките на следващите 12 месеца.

Цената на свинското драстично нагоре

С до 45% е поскъпнало свинското месо у нас. До края на 2019 г. не се очаква поредно поскъпване, но през пролетта вероятно ще има нови скокове. Това прогнозираха пред БТВ Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ), и Кирил Вътев, който е собственик на месопреработвателна фирма.

Тръмп се похвали, че командоси на САЩ са убили лидера на „Ислямска държава“ Багдади

Американският президент изненадващо обяви, че лидерът на джихадистката групировка "Ислямска държава" Абу Бакр Ал Багдади е мъртъв. Доналд Тръмп съобщи сензационната новина на извънредна пресконференция в Белия дом. Официалната информация гласи, че Багдади е бил елиминиран при среднощна военна операция на американски командоси в събота срещу неделя в североизточната сирийска провинция Идлиб.

Ускорено се строи разширението на „Балкански поток“

В началото на седмицата бе открито разширението на газопреносната мрежа на „Балкански поток“, който реално е продължението на "Турски поток". Газопроводът ще свързва турско-българската и българо-сръбската граница и трябва да е готов за по-малко от две години. Скоро България ще има две газови магистрали - "Балкански поток" и интерконекторната връзка с Гърция.

След шока от Брюксел в Скопие обявиха предсрочни избори

След шоковата новина от Брюксел, откъдето Северна Македония получи отказ за започване на преговори за присъединяване към Евросъюза, президентът Пендаровски свика преди дни среща на лидерите на основните политически партии. След срещата съобщи, че всички лидери са се договорили да бъдат насрочени предсрочни парламентарни избори на 12 април, а до тогава страната да бъде управлявана от служебно правителство.

Load More Posts

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми