Новини

Начало/Новини
Новини2019-05-12T12:12:12+02:00

Шампиони сме в Европа по енергийна бедност

Българите са енергийно най-бедни в ЕС, показват последните данни на Евростат за възможностите на хората в страните от ЕС да се отопляват през зимата. Най-много са гражданите у нас, които твърдят, че не могат да си позволят адекватно отопление на дома - цели 34%. Следват Литва - 28%, Гърция - 23%, Кипър - 22%, Португалия - 19%, и Италия - 14%.

Нено Димов – бушон на колективната безотговорност

Емил Димитров - Ревизоро ще е новият министър в кабинета на премиера Бойко Борисов. Той ще поеме поста в Министерството на околната среда и водите, освободен от намиращия се в ареста от миналата седмица и подал оставка Нено Димов. Това стана ясно след коалиционен съвет между партньорите в управлението ГЕРБ и Обединени патриоти.

Здравната каса се източва с лобистки закони

Пореден скандал в здравеопазването разкри, че НЗОК се източва с лобистки закони, прокарани със съдействието на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и неговата заместничка Жени Начева. Това твърди лично шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев. В изявления за медиите Дечев обяснява, чe едно и също лекарство на един и същи производител, на държавна и общинска болница се заплаща от касата по 150 лева, а на частна - 1050 лв.

Български слалом сред енергийните играчи

„В рамките на 24 часа преди дни бяхме с геостратегическите ни партньори САЩ, бяхме и с нашите съседи, и с всички сме постигнали разбирателство и проекти, които носят просперитет“, коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти след завръщането си от Истанбул, където участва в церемония за официалното откриване на газопровода „Турски поток“ заедно с Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Александър Вучич.

Трагедия: Българското население се топи

Сред проблемите, пред които се изправя България през новата 2020 г., може би на първо място по своята актуалност и значимост за нацията и страната стои силно неглижираната в държавата вече няколко десетилетия катастрофална демографска криза. По този показател се нареждаме на позорното първо място в Европейския съюз.

Продължава дебатът за промени в конституцията

През декември м.г. президентът Румен Радев инициира консултации за обсъждане на евентуални промени в конституцията. Те бяха предизвикани от процедурата за избор на нов главен прокурор, съпроводена с много спорове в политическите и юридическите среди, демонстрации на подкрепа и отрицание на кандидатурата на Гешев, което допълнително мотивира държавния глава да провокира дебат по темата.

Предстои ли воден апокалипсис в България?

Перничани посрещнаха новата 2020 година с бедствено положение от засилващото се безводие. Последните тревожни съобщения гласят, че към 27 декември наличният полезен обем в язовир „Студена“ е бил едва 1.525 млн. куб. м. при месечно потребление на Перник и околностите му от 804 000 кубика. Това означава, че градът и прилежащите територии ще има вода за по-малко от два месеца, ако нивото на водните запаси не се увеличи.

Руският газ вече влиза в България през Турция

В началото на новата 2020 г. България направи важна стъпка към превръщането на страната ни в газоразпределителен център на Балканите, за което от години се търсеха възможности и се преодоляваха сложности от политическо и практическо естество. Така, макар и със закъснение, руският газ тръгна вече по тръбата на „Турски поток 2“ за България, за да стане „Балкански поток”.

Учени: Изоставаме от страните в Източна Европа

Изоставаме съществено от Румъния и от другите страни от Източна Европа, съобщи макроикономистът проф. Ганчо Ганчев - преподавател в Югозападния университет. "Има някакво разминаване между оценките, които правителството дава само на себе си, и обективните факти, които наблюдаваме.", смята проф. Ганчев.

„Алфа рисърч“: Равносметката остава далеч под надеждите

Всеки трети българин е склонен да определи изминаващата година като по-добра от предишната. За 14% тя е била по-лоша, но най-много граждани - около 53 процента - не виждат промяна нито към по-добро, нито към по-лошо. Това показват данните от проучване на "Алфа рисърч" за равносметката на българите в края на годината.

Load More Posts

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми