шефът на НЗОК д-р Дечо ДечевПореден скандал в здравеопазването разкри, че НЗОК се източва с лобистки закони и че тези закони са прокарани със съдействието на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и неговата заместничка Жени Начева. Това твърди лично шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев. В изявления за медиите Дечев обяснява, чe например едно и също лекарство на един и същи производител, когато се отчита от държавна и общинска болница, се заплаща от касата 150 лева, а когато се отчита от частна, го плащаме на цена от 1050 лв. Разликата е 7 пъти!?

Доктор Дечев отправи тази критика към и без това обременената с много проблеми НЗОК. А това насочва и към дълго и без успех реформиращата се система на здравеопазването, от чиито недостатъци страдат милиони българи. Своята директна критика шефът на Касата отправи два месеца преди да напусне поради изтичането на мандата му като шеф на институцията. А това подсказва, че ще бъде спазена традицията и новият ръководител на НЗОК да наследи тежки проблеми, натрупвани непрестанно в годините на нескончаемия ни преход.

Скандалът с големите разлики в заплащането на лекарствата от държавните и частните болници отново насочва вниманието към отпускането на средствата за здравеопазване в държавния бюджет. Както казват мнозина експерти, средства има, но те не се използват целесъобразно и голяма част от тях се източват по различни начини вместо да отиват за лечение на нуждаещи се от помощ болни пациенти.

За продължаващото влошаване на здравословното състояние на нацията допринася и прогресивно нарастващото замърсяване на околната среда, към което през последните години свой „принос” имат и вредните газове от горенето на битови и други отпадъци в някои от ТЕЦ-овете в страната. За този проблем отново напомни нашумелият в последните дни скандал с незаконния внос на дори токсични боклуци от други страни в България.

В интервю за „Труд“ проф. Григор Димитров от Надзорния съвет на Здравната каса насочи вниманието и към друг проблем. Според него близо 200 болници в страната са излишни. Хората от Съвета дори не знаели, че касата плаща по-високи цени за лекарства в частните болници. В Министерството на здравеопазването също твърдят, че не знаят за такъв прецедент. „Болниците са много, здравната каса се източва с фиктивни дейности и лобистки закони, а реформи няма“, убеден е д-р Дечо Дечев, цитиран от skener.news. Тъжно, но факт?!

По актуалните проблеми в родното здравеопазване и правилните им решения не веднъж са се изказвали основателите и близки до идеите на Сдружение НИ „Единение“. В новата книга на известния учен невролог академик Лъчезар Трайков се посочва например, че за извършването на положителни промени в здравеопазването, наред с различните рационални инициативи е особено необходим контрол за спазване на добрите медицински практики. За съжаление обаче лобирането на министри и други високопоставени администратори в интерес на частния бизнес в здравеопазването, не само че не обслужва тези практики, а силно намирисва на корупция и източване на държавни средства, от които се нуждаят пациентите.

В споменатата книга на академик Лъчезар Трайков са посочени решения, чието приложение може да отвори пътя към действителни полезни реформи в здравеопазването. Ето някои от тях:

  • Здравната вноска да се приравни с данък общ доход.
  • НЗОК да стане агенция или отдел към Министерството на здравеопазването.
  • Да се въведе електронно здравеопазване и електронни здравни карти.
  • Да се изгради модерна система за спешна медицинска помощ. Да се създадат високоспециализирани болнични спешни комплекси.
  • Да се изведат дейности от болничната и извънболничната помощ. До 20 процента от досега хоспитализираните могат да се лекуват амбулаторно.
  • Да се обвърже заплащането с качеството на лечението.
  • Да се преразгледа търговския статут на държавните болници.
  • Да се дава гласност на случаите на корупция и наложените санкции.
  • Да се приеме справедлив механизъм за заплащането на труда на медицинските кадри, който да премахне огромните разлики между отделните специалности.
  • Да се върне доверието и морала в здравеопазването.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми