винеткиКабинетът спешно да актуализира списъка на пътищата, за които се изискват винетки, така че да се обхванат всички проблемни участъци, а не само тези около София. За това настояха представители на левицата. В коментар на един от нейните лидери Георги Свиленски се казва, че има хиляди български граждани, които в момента са принудени да плащат винетки за ходенето си до работа, детски градини, болнични заведения.

„Предлагаме незабавно списъкът да бъде актуализиран, така че да обхване всички проблемни пътища и участъци, на които е наложена винетна система”, посочи той. Депутатът бе категоричен, че не трябва да се чака никакво взаимодействие, говорене, разговори и преговори. „Всичко това е ясно отпреди повече от година. Шефът на АПИ ясно заяви, че нееднократно е информирал министър Петя Аврамова”, напомни Свиленски. Той смята, че е наложително още на следващото заседание на Министерския съвет да бъде направено така, че повече български граждани да не протестират по пътищата в България, че са несправедливо таксувани. Свиленски бе категоричен, че няма как през месец март да прехвърляш на местните власти отговорности за поддръжка, издръжка и ремонт на пътища, които са заложени в бюджета на държавата. Според него тол системата е провал, а въпросните пътни участъци трябва да останат в тол системата, но да се освободят от винетка.

От своя страна депутатът Димитър Данчев уточни, че правителството е разполагало с година и два месеца, за да актуализира списъка за облагането с винетна такса на пътищата в страната. „Днес научихме от г-н Олег Асенов, отново от едно телевизионно студио, че АПИ е похарчила 1,3 млн. лв., за да мести пътните знаци. Как ги е местила, без това да бъде уточнено с общините, оставям да отговорят от АПИ”, коментира Данчев.

Досега в АПИ са постъпили искания от 16 общини за премахване на винетки от пътни участъци в крайградски райони, съобщи междувременно председателят на УС на АПИ Георги Терзийски. Разглеждането им предстои. Терзийски напомни, че за участъците, които ще се освободят от винетки, общината трябва да поеме ангажимент за поддръжка. Има и друг начин – да сключи споразумение с Агенция „Пътна инфраструктура“ и да се плащат всички или част от разходите по поддръжката на шосето. Преди седмица правителството премахна винетките за 155 километра пътища, след като общините в София и Варна се разбраха с пътната агенция.

Критиките, че въвеждането на тол системата е провал и че въведените мерки са предизвикали хаос и недоволство, са основателни, смятат независими експерти. Отговорните за това правителствени служби и частни фирми са имали на разположение повече от година, за да подготвят нормалното въвеждане на системата, но явно не са си свършили работата както трябва, въпреки налетите за тази цел над 30 милиона лева в касите на частни фирми.

Недоумение предизвиква и абсурдното решение общините, чиито жители трябва да бъдат освободени от винетки за местните пътища, сами да плащат за ремонти на пътищата, за които в бюджета им няма отпуснати средства от държавата, която именно трябва да извършва ремонтите.

Очевидно неуредиците ще продължат, защото АПИ няма определени срокове, в които да отговори на молбите на общините за коригиране на абсурдното неправилно решение за винетки по местните пътища. Освен това не е ясно и кога към тол системата ще бъдат интегрирани GPS тракерите, за да не страдат превозвачите.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми