Нено ДимовЕмил Димитров – Ревизоро ще е новият министър в кабинета на премиера Бойко Борисов. Той ще поеме поста в Министерството на околната среда и водите, освободен от намиращия се в ареста от миналата седмица и подал оставка Нено Димов. Това стана ясно след коалиционен съвет между партньорите в управлението ГЕРБ и Обединени патриоти.

Кратката справка за Емил Димитров показва, че той започва професионалната си кариера в Министерството на финансите и Държавния финансов надзор в началото на 90-те години. Политическата си кариера стартира в гражданското обединение за борба срещу корупцията към движение „Гергьовден“. Със своята тогавашна дейност той дори се превръща в синоним на професионална критичност и бдителност за нарушенията в държавата.

След коалиционния съвет вицепремиерът Каракачанов заяви, че ВМРО не приема Нено Димов да бъде изкупителна жертва за всички грешки, които са допускани в годините назад. След ареста на Димов, Каракачанов определи този акт като „политическо убийство“. В защита на своя съпартиец заместникът в кабинета и военен министър изтъкна, че Нено Димов като министър на екологията е утвърждавал графиците, които са му подавани от ВиК. Затова, според него, основната задача на Емил Димитров ще бъде, въпреки че не му е пряко задължение, да се заеме с тотални проверки и ревизии на цялата система не само в Перник, но и в други градове от страната, които могат да изпаднат в състояние на воден недостиг.

Отношение към подхода на правителството за решаването на свързаните с водната криза проблеми взе и президентът Румен Радев, който каза, че „пожарите“ не се гасят с оставки, раздаването на пари и отлагане. „Очаквам разрешаване на водната криза в полза на гражданите на Перник и не само на тях, защото хиляди българи са изправени пред същия проблем, добави президентът. Аз отдавна говоря, че липсата на прозрачност, отчетност и отговорност води до разпад на държавността… Това, което се случва в Перник е само най-видимият резултат от такъв стил на управление и мога да разширя списъка”, каза още Радев и посочи нерегламентираните сметища, проблемът с Африканската чума по свинете, проблемите в енергетиката, здравеопазването и образованието.

Подалият оставка екоминистър Нено Димов е разследван за умишлена безстопанственост. Язовир „Студена“, който снабдява с вода Перник и областта, е доведен до така наречения мъртъв обем, обясни по повод ареста на Димов говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг на прокуратурата. „Студена“ е под управление на МОСВ. ВиК – Перник докладва на министъра. Непрекъснато е докладвано на кмета на Перник, на областния управител и на министъра. Лично министър Димов е подписвал ежемесечно разпределението на водните количества. Прокуратурата съобщи че, Димов лично е бил уведомяван за състоянието на изпразващия се язовир. Негово е решението за ползване на вода за промишлени цели, от което се е възползвала „Стомана“ – Перник.

На територията на Перник и София се провежда разследване за престъпления, свързани с водната криза в Перник. „Занимаваме се с вероятната наказателна отговорност за това, което се е случило. Този проблем не е резултат само от престъпления, а е комплексен“, отбеляза главният прокурор Иван Гешев.

Нено Димов е 9-тият напускащ министър от кабинета „Борисов 3“, който дойде на власт в резултат на предсрочните парламентарни избори на 26 март 2017 г. Но арестът му е прецедент, защото досега министър, срещу когото е имало обвинения от прокуратурата не е бил арестуван. Както заяви главният прокурор, проблемът предизвикал случилото се в Перник, е комплексен. Това показва, че за безводието в стохилядния с околностите му град е виновен не само министърът на околната среда. Съпричастни с вина в случая са и редица други инстанции и ръководилите им.

Явно крайната мярка срещу Димов е взета, за да се намали нарастващото обществено напрежение на страдащите от водната криза в Перник хора, въпреки че по закон не е необходима, смятат юристи. В ареста му няма законова логика, защото той може да бъде съдебно преследван процесуално. Тоест, няма никаква вероятност да се скрие от съда.

Очевидно встъпилият в длъжност неотдавна главен прокурор Гешев още в началото на своя мандат се сблъсква с отговорността да изправи пред съда всички виновници за създалата се криза и всеки от тях да понесе своята вина, независимо от евентуална политическа, олигархическа и друга закрила. Същевременно голямо е и предизвикателството за новия министър на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро. Той трябва да направи безпристрастна и обективна ревизия на трагичната ситуация с язовир „Студена“ и предложи на кабинета план за скорошно решаване на проблемите в Перник и другите градове и селища в България, които също са застрашени от воден режим поради лошо управление на водните им ресурси и от климатичните промени. А управленските структури в държавата не трябва този път да допускат бушоните да горят, но проблемите да остават.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми