Инициаторът на Национална Инициатива Единение академик Стефан Воденичаров пред сайта ТОПНОВИНИ

акад. Стефан Воденичаров

  • За демокрацията трябва да се воюва със спонтанност, но и да се отстоява непрестанно.
  • Преходът у нас преминава през сериозни изпитания и обрати.
  • През изминалите 30 години България отвори вратите си към целия свят.
  • Вярвам, че желанието ни за дългосрочни национални цели и адекватно управление ще се реализира.
  • Не може да се очаква всичко от държавата, а и гражданите да дават своя принос с честното си отношение към нея.

Датата 10 ноември 1989 г. сложи край на една епоха и постави началото на друга. С отстраняването на Тодор Живков от власт се вдига завесата на комунизма в България и води до мечтаните от мнозина демократични промени. В поредица от интервюта ТОПНОВИНИ потърси отговори на въпроси за събитията преди 30 години и последвалите процеси в нашата държава и общество. Представяме ви разговора с акад. Стефан Воденичаров:

– Акад. Воденичаров какво се случи на 10-ти ноември 1989 и как то беляза развитието на България през изминалите 30 години?
– Следвайки логиката на това време България също се присъедини към процесите на промяна, настъпили в другите социалистически страни. Но по свой, своеобразен начин. У нас съзряването на промяната ставаше по-мудно, ферментацията на процесите за смяна на системата бяха съсредоточени главно в средите на интелигенцията. Да не забравяме все пак, че ние не предизвикахме събитията като в ГДР, Унгария, Чехия и Полша. Това е специфика, свързана вероятно с конкретните условия у нас, а е въпрос и на народопсихология. Това е причината обществото ни първоначално донякъде да бъде стъписано и демонстрира неподготвеност за реакция на този процес. Може би всичко това се отрази и на цялостния ни преход, който премина през сериозни изпитания и обрати.
Трябва да отбележа специално, че през изминалите 30 години България отвори вратите си към целия свят. Младите хора започнаха да израстват в една нова среда с намаляващ брой на ограничения.

– Къде бяхте, когато чухте новината, че Тодор Живков подава оставка?
– Новината научих на път от Габрово към София. Бяхме заедно с един мой приятел и не успяхме да си отговорим дали е истина или провокация. Трудно се възприемаше тази новина тогава. Беше шокиращо, но и повод за размисъл в различни посоки.

– Каква цена платиха осмелилите се да излязат на улицата и да настояват за демокрация?
– Платиха с разочарованието, че това което искаха да стане и то много бързо, не се случи. Явно за демокрацията трябва да се воюва освен със спонтанност, но и с постоянство и непрестанно, да се отстоява. Това разбираме добре и днес, три десетилетия след промяната.

– Като че ли у част от българите има носталгия по социалистическото време? Допускали ли сте, че ще станем свидетели и на това – 30 години след падането на режима?
– Поначало носталгията е сложно, дълбоко чувство. Проявява се далеч от Родината, явява се по повод на отминалата младост, връхлита мнозина за изгубените възможности, които им е предоставял животът. Мисля си, че при не малко български граждани това чувство днес е свързано с намаляването на социалната сигурност, възникващите проблеми със здравеопазването, образованието, създаденият голям разрив между имащи и тези, които не могат да си осигурят прилично съществуване. Ето в тези направления държавата трябва да влезе по-активно в своята роля, за да не се компрометира демократичната система, което е недопустимо. Но да не се очаква и всичко от държавата, а и гражданите да дават принос с честното си отношение към нея чрез своите задължения.

плакат - 30 години след промяната на 10 ноември

– Разкажете ни за публикувания провокативен плакат, посветен на 30 години от 10 ноември 1989г., как се роди идеята за него и каква реакция очаквате да постигнете от страна на обществото?
– Искам да изкажа моята благодарност към автора Красимир Тодоров. Ние от сдружение „Инициатива Единение“ искахме да се направи опит обществото ни да почувства необходимост от размисъл – защо след 30 години сме най-бедната страна в Европа, страна с най-висока смъртност, млади хора, които не искат да останат в България, неясно бъдеще на нацията след 30 години. Това именно ни провокира да съберем съмишленици, екип от експерти, хора с високо обществено и научно признание в своите области, личности с обективна представа за състоянието ни днес и с ясна визия за това, което трябва да се направи за устойчивото ни бъдещо развитие. Като специалисти те направиха много стойностни разработки, които публикувахме и са достъпни за всички, включително и за управляващите. Сега разчитаме на по-голяма чуваемост от хората във властта. Вярвам, че желанието ни за дългосрочни национални цели и адекватно управление ще се реализира. Животът го налага.

– Какви са призивите, които отправя плаката и как ще ги коментирате?
– Това произведение предизвиква многопосочни размисли. Според мен главното може да се каже по следния начин: Тайната вечеря свърши! Знае се, че след нея е настъпило извисяване и пречистване. Как да се постигне? Присъствието на светлия лик на Апостола е знаково и внушава строгост, безмерна отдаденост на Отечеството, безкористност. Той сякаш говори на обкръжаващите го политици от прехода, а всеки по своему може да интерпретира неговите вероятни слова. Мисля, че се показва и нашата идея за единение на нацията, приземяването на политиците до проблемите на хората и обединяване на градивната енергия на българите за по-добро бъдеще.

– Кои социалистически навици в държавното управление не са „умрели“ и до днес?
– Администрацията още не е разбрала, че тя е създадена да слугува на обществото, а не обратното. Поначало развитите демократични общества съществуват в среда на точни и трайни закони, но и с ясни взаимни отговорности между гражданите и административните и управленски структури. Към това трябва да се стремим, а не да живеем с мисълта за отживели времето си практики и понятия.

– Демократично, но неравно ли стана българското общество? Или прикриваните преди неравенства вече просто са видими?
Болезнено е разтворена ножицата между имащите и хората с нужди. Това е големият проблем на прехода, който провокира и апатия, усещане, че нищо не може да се промени в близко време. Само с решителни действия в широкия спектър на социалната област този проблем е възможно да бъде облекчен. Необходимо е да се пренасочи ресурс за това, но не само да се изсипват пари, а да се налага и строг контрол и следи за конкретните резултати. Преди също съществуваха неравенства, равенството поначало е утопия.

– Живи ли са идеалите на СДС днес и постигна ли Съюзът целите си?
– Идеалите, заложени от патриарсите на движението д-р Петър Дертлиев и Стефан Савов все още проблясват. Съюзът според мен не можа да постигне целите си по следните причини. В момента на прехода в страната имаше много можещи и честни хора. Някои от ръководителите в СДС започнаха избирателно да определят кой става и кой не става по политически и родови признаци. По този начин бе силно ограничен кръгът от хора, които да работят заедно и да си подадат ръка за благото на страната. Ето защо чрез нашето Сдружение призоваваме за Единение, за да е успешна България. Целта явно си заслужава и усилията, които полагаме.

– Ако млад човек Ви попита какво е Прехода, как бихте отговорили?
– Българският преход бе едно люшкане. Не се състоя обсъждането на един от важните въпроси – икономическият напредък на страната и как да бъде постигнат той. Бяха вложени усилия за промяна на системата, но това стана по начин, при който пострада стопанският живот. И тъй като ми задавате въпрос условно от името на младия човек в България, ще ви отговоря така: Прословутият ни преход все някога ще свърши. Нека младите хора след нас не повтарят грешките ни, да се учат от тях, но и от опита ни, от нашите постижения. Да работят за страната си и припознават този райски къс земя като място, в което да създават семейства, градят кариери, бъдеще. Тогава ще има и възход за България. Всички го желаем.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми