Слави АнгеловГлавният редактор на в. „168 часа“ и известен разследващ журналист Слави Ангелов бе нападнат и пребит близо до дома си на столичния бул. „Дондуков“. Сега го лекуват в болница „Царица Йоана“ и положението му е стабилизирано, въпреки тежките травми. Полицията разследва версията побоят да е заради публикации на Слави Ангелов, потвърди и вътрешният министър Младен Маринов часове след началото на започналото следствие.

Като криминален репортер във в. „24 часа“, а по-късно в „168 часа“, Слави Ангелов пише за най-големите престъпления в годините на прехода – за убийства, атентати, отвличания, кражби, корупция, сводничество, злоупотреби. Той е самоотвержен и безкомпромисен разследващ журналист с активна гражданска позиция по много актуални и нелицеприятни за обществото и държавата грозни събития и факти, неизменно съпътстващи живота ни през изминалите три десетилетия.

Колегите на Слави Ангелов от Медийна група България, Съюза на българските журналисти, журналистите от медиите в Пловдив, политици и общественици осъдиха престъпния акт срещу талантливия журналист, известен с будната си съвест, професионална смелост и принципност. Общо е мнението, че Ангелов е вдигнал много високо летвата на свободата на словото, превръщайки го в справедлива кауза в борбата със закононарушенията и корупцията. И всичко това се случва в момент, когато авторитетни международни организации поставят медиите у нас на дъното в ЕС по свобода на словото. Да припомняме ли, че по този критерий се намираме на срамното 111 място в света от анкетирани общо 180 държави. А добре известно е, че истинска, функционираща демокрация, не е възможна без свобода на словото?

Бруталното нападение и кървавата разправа в мафиотски стил със Слави Ангелов ни връща назад във времето, когато през 2008 г. друг разследващ журналист, Огнян Стефанов, едва оцеля след побой почти до смърт с железни чукове от нападатели, които така и не бяха открити и наказани от правосъдието. Атака в близкото минало имаше и срещу журналиста Васил Иванов. Още по-рано през 1998 г. лицето на журналистката от в. „Труд“ Ана Заркова бе залято с киселина. В по-ново време през 2018 г. бе запален домът на бургаския фоторепортер Борислав Пенков, а през декември миналата година той бе нападнат с нож в дома му.

Не е ли крайно време полицията и прокуратурата да се заемат сериозно със застрашаващите живота на търсещите истината в интерес на обществото журналисти? Този проблем не може и не трябва да се неглижира от властите. За решаването му настоява не само журналистическата гилдия. Искат го всички в обществото, които желаят България да е нормална, свободна и демократична страна, което е невъзможно без защита на свободата на словото, която е основополагащ принцип на демокрацията.

Нека в заключение припомним, че в Словакия и Малта, където при покушения бяха убити двама „неудобни“ за някои среди корумпирани среди журналисти, полицията и съдът успяха да си свършат работата. Редно е и у нас специализираните органи да влязат решително в ролята си. Това очакват не само изложените на риск представители на медиите, но и цялото ни общество.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми