мръсен въздухСредно две години е по-малка продължителността на живота заради замърсяването на въздуха в световен мащаб, сравнено с около 1,5г. заради цигарите и 11 месеца заради алкохола.

Това обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV пулмологът д-р Александър Симидчиев. Според данните над 6 млн. души загиват на година в резултат от масово въздушно замърсяване. То се дължи основно на активната човешката дейност.

Образователната система и икономика могат да бъдат важна част от това хората да имат повече информация и отношение към проблема, коментира специалистът. Не може да се каже, че през лятото въздухът е по-чист, защото слънцето задейства повече химични реакции и се образува озон, който близо до земята дразни дишането, предупреди пулмологът. Озонът е добър, когато е в горните слоеве на атмосферата, уточни експертът. Особено внимание трябва да се обърне към т.нар. рискови групи – възрастни хора и най-малките деца. Малчуганите са склонни към повече алергии, а отделно са повече време изложени на високите нива на замърсяване.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми