известни лекари в борбата срещу коронавирусаМедицински съвет ще подпомага министрите в приемането на решения в борбата срещу коронавируса. Ръководител на новата структура ще бъде проф. Коста Костов. Той е консултант по белодробни болести в столичната Университетска болница „Света Анна“, виден пулмолог, учен, преподавател и общественик. Своеобразният „мозъчен тръст“, в който участват известни лекари, учени и специалисти, ще отговаря с експертиза на важни медицински въпроси, като ще се разчита и на добър диалог с Националния кризисен щаб.

Съветът ще е подчинен директно на правителството. Той ще дава пресконференции не повече от 2 пъти седмично и ще отговаря на медицински въпроси. Задачата му е да събира информация, която да подпомага българските лекари при лечението на пациентите на основата на световната практика. Важно е уточнението, че Медицинският съвет от експерти няма да заменя Националния оперативен щаб, а ще работи съвместно с него.

„Отборът, който виждате пред вас, е съставен от известни специалисти в своята област, познати на пациенти, медии и обществото“, заяви при представянето на състава на новата структура проф. Костов. Според него Медицинският съвет има тежката задача в този решаващ за обществото момент да търси най-добрите професионални решения и изготвя алгоритми и препоръки за лечение на Ковид-19. „Ще бъдем в помощ на колегите от цялата страна при диагнозата и лечението. Надяваме се, че нашата информация ще бъде в помощ на правителството за справяне с епидемията“, обясни професорът.

Инициативата за създаването на Медицински съвет като част от механизма за борба с опасната зараза безспорно е полезна и навременна. Защото кой по-добре от експертите може да предлага правилните решения и действия за решаване на сложните и тежки проблеми. Както показва практиката в развитите и преуспяващи държави, залогът на високата експертиза винаги е печеливш. Осъзнаването на тази истина е от полза за приемащите важни решения на държавно ниво и за цялото общество. Би било добре използването на компетентната помощ да се прилага не само в здравеопазването, но и в други области, в които трябва да се решават проблеми и се търси правилният път към напредък. Именно този подход е в основата на концепцията на Сдружение НИ „Единение“ за устойчиво развитие на България.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми