Милен ЦветковФактите са добре известни. На Великден в 18 часа в тежка автомобилна катастрофа в София загина известният телевизионен журналист Милен Цветков. Новинарят бе убит след връхлитане върху спрялата му на светофар кола от автомобил с водач дрогираният Кристиан Николов.

Джипът Ауди Q7, управляван от Николов, студент в Германия, най-вероятно е бил купен със средства, усвоени по европейски програми, съобщи БНР. Той е собственост на фирмата на майка му Десислава Николова, която е усвоила половин милион лева средства по европейски програми за развитие на винарството и овощарството. Тя също получи обвинение, тъй като е предоставила на сина си фирмената кола, за която са ползвани данъчни облекчения. Пътуващите в аудито заедно с шофьора Георги Иванов и една девойка с необявено име са обвинени в „затаяване на истината“.

Разигралата се край мола „Парадайз” ужасна трагедия на Великден привлече силно общественото внимание, защото Милен Цветков бе популярен телевизионен журналист, известен със смелото поставяне на остри и важни за обществото въпроси към политиците. Но колко много други подобни инциденти с грубо погазващи закона разхайтени младежи получават заслужени присъди за своите действия? И колко от тях и защо успяват да се измъкнат безнаказано или леко от полагащото им се строго наказание? Отговорите намерете сами!

Милен всъщност бе убит от възцарилата се в обществото ни в годините на прехода система, в която моралната и човешка ценностна система на желаната от нас демокрация бе задушена от погазването на закона и безнаказаността. Имаше случаи, когато влиянието и парите се оказваха над правосъдието. А това породи и недоверието в системата, провокира съмнение спрямо държавността и справедливостта, но и откри нови пропасти между класово разделеното българско общество.

От справките на КАТ личи, че през последните години извършените от наркомани, предимно младежи, пътни произшествия от всякакъв вид бързо се увеличават. Защо тогава в края на миналата година депутатите от ГЕРБ са внесли промени в Наказателния кодекс, с които се намалява присъдата за шофьори, употребили наркотици? А сега, два дни след гибелта на Милен Цветков, управляващите предлагат дрогираните шофьори да получават присъди до 8 години затвор, вместо както е досега, дрогирани и пияни шофьори да се наказват с от 1 до 6 години лишаване от свобода. А какво би показала статистиката, ако има такава, колко употребили наркотици и алкохол нарушители на закона са получили такова наказание и то е било ефективно изпълнено?

Много са въпросите, на които обществото ни очаква адекватен и честен отговор. Дали ще ги получи зависи от готовността на облечените във власт и готовността на съдебната система да се възправят категорично срещу разяждащите пороци като наркоманията и пиянството, срещу насилието и всякакъв вид престъпност и корупция. Едва тогава можем да очакваме по-голямо доверие на гражданите към Държавата, която обичаме, но и от която искаме много повече.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми