Урсула фон дер ЛайенСлед три дни тежки преговори и комбинации между европейските лидери в Брюксел на 3 юли бе постигнат консенсус за висшите длъжности в Европейския съюз. Целта бе да се стигне до квалифицирано мнозинство за председатели на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент. На края германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен бе номинирана за председател на Еврокомисията. Белгийският премиер Шарл Мишел ще оглави Европейския съвет. Испанецът Жозеп Борел бе определен за върховен представител за външната политика, а французойката Кристин Лагард, която сега е директор на МВФ, за шеф на Европейската централна банка.

За председател на Европарламента бе номиниран социалиста Давид-Мария Сасоли, който от 2009г. е евродепутат, а преди това е имал дълга кариера на журналист в италиански вестници, информационни агенции и телевизии. През последните пет години Сасоли бе един от 14-те заместник-председатели на ЕП. За втори пореден мандат ЕП ще бъде ръководен от бивш италиански телевизионен водещ, какъвто бе и досегашният председател на институцията Антонио Таяни.

Предложенията бяха гласувани от ръководителите на 28-те страни-членки на ЕС. След гласуването германският канцлер Ангела Меркел заяви, че вероятно никой няма да е против кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за шеф на Еврокомисията. Тя е военен министър на Германия от декември 2013г. и е първата жена на този пост в страната. Тя е и първата жена, номинирана за поста председател на ЕС. Но мнението на Меркел не се споделя от всички новоизбрани неотдавна депутати в Европарламента и е под въпрос дали номинирането й ще получи необходимата подкрепа в Европарламента, защото нейният избор бе резултат на компромис и сделка при закрити врати между лидерите на ЕС и защото тя няма никакъв опит в структурите и дейността на ЕС. Макар че бе избрана единодушно от всички лидери на ЕС не е сигурно, че фон дер Лайен ще получи необходимата подкрепа в Европарламента, където след изборите през май има ново съотношение на силите между представените политически формации, смятат някои анализатори.

В Страсбург, където Урсула фон дер Лайен отиде за първата сесия на новия състав на ЕП, тя обеща „да слуша много и да сътрудничи тясно със законодателния орган на съюза“. Фон дер Лайен заяви, че за нея е голяма чест, че е била номинирана за поста и изтъкна, че е способна да разработи визия за следващите пет години за Европа и за ЕК, основана на интензивно сътрудничество между ЕП, ЕК и Европейския съвет. Но дали тези обещания ще бъдат достатъчни за подкрепата в Европарламента на номинацията на германката, остава да се види. Но така или иначе, когато една толкова важна за Европейския съюз номинация не е безспорна, това не е добре за необходимото ЕДИНЕНИЕ в голямата и сложна структура на ЕС и неговото нормално функциониране в сложната международна обстановка и различията между страните членки на ЕС.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми