преподаватели от ПловдивИма деца, които с месеци лежат в болницата. Независимо какъв е изходът от заболяването, техният живот е ограничен от четирите стени на болничната стая, от рутината на процедурите, от кънтящите коридори. Към болката и ограниченията се прибавят и изолацията и тъгата. Кой знае в името на какви икономии и с каква цел преди две години институцията „Болнично училище“ беше премахната от правителството и дори това подобие на нормалност в живота на болните деца се загуби. Когато идва решението за закриването на болничните училища към края на 2017 година, то заварва 21 щатни места в четири града в страната- София, Пловдив, Плевен и Момин проход.

Не спря и за ден болничното училище в Детска клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, обаче. Болните деца там продължиха да имат своите занимания и своите учителки просто заради това, че учителките- все млади жени- не се отказаха да идват, въпреки че се лишиха от заплатите си. Средства трябват не толкова заради това, защото те го правят благотворително, но заради нуждата от материали- боички, блокчета, пластелин, глина, интересни образователни филми…

Тук вече в каузата се включиха жените от една от най- старите женски благотворителни организации- Сороптимист. Каузата прегърна и пловдивската художничка Вихра Григорова, която представи втората си самостоятелна изложба „Високо“ в „Червеното пони“ в Стария Пловдив и призова гостите си, вместо букети, да се включат в помощта, която е толкова необходима, за да съществува, макар и без подкрепата на държавата, болничното училище в най-голямата детска клиника в Южна България.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми