пари916 официални милионери преброи БНБ в края на юни т.г. Общата сума в техните сметки вече е над 2,26 млрд. лв. От март до юни 2019г. броят на едрите депозити е намалял с 8, но за една година се е увеличил с 90 от отчетените през юни 826 едномилионни сметки. С 275 повече отпреди година са големите депозити със суми от 500 хил. до 1 милион, сочат данните.

За три месеца към тях са се добавили нови 77 депозита. Последните отчети показват, че броят на всички по-големи депозитни сметки расте – и на годишна база, и спрямо предходното тримесечие. Намаление има само при най-малките сметки, в които е имало до 1000 лв.

402 са фирмените депозити с над 1 милион лева в тях към края на юни т.г. Те са с 52 повече от края на март и с 287 повече отпреди една година. 147 сметки по-малко със заеми над 1 милион е отчетът на банковата статистика този юни в сравнение с миналия, а само за три месеца – от март до юни т.г., броят им е намалял с 44. При фирмените кредити обаче спад няма – те продължават да растат – с 56 за тримесечие през тази година и със 172 за една година. Общият брой на всички депозити е намалял в края на юни до 10 190 млн. броя. Размерът на спестяванията в тях расте и вече е 76,3 млрд. лв.

Експертите на БНБ обаче отчитат леко забавяне в темповете на увеличението – за една година ръстът е 6,4% срещу 8,6%, отчетен три месеца по-рано, също на годишна база. С 4,7% е намалял броят на фирмените депозити. Така към края на юни т.г. депозитните сметки на компаниите са 600 000. Общо в тези сметки има 23,24 млрд. лева. Размерът на средствата, които се държат в по-малкия брой сметки, обаче расте – с 2,6% за година. Банковата статистика отчита 6 млн. „заспали“ депозита под 1000 лв.

В момента средната за страната месечна заплата е 1247 лева. Най-ниски са заплатите във Видин и Благоевград, а най-високи в столицата. Средната заплата в София е 1724 лева на месец – с около 1000 лева по-висока от тази във Видин и Благоевград. Тази впечатляваща разлика демотивира трудоспособните хора в населените места с оскъдни доходи и по този начин мнозина търсят препитание в столицата. В резултат добре устроени и с промишленост в близкото минало градове и селища се лишават от млади хора, което дебалансира трудовия пазар, но и вреди на равномерното и устойчиво развитие на страната.

Естествено, богатството не е порок. Особено, когато е резултат на предприемчивост и усилен труд. А бизнесът, както е известно, се ръководи от принципите на свободния пазар и търси най-изгодните форми за печалба. Друг е въпросът, че е крайно време и държавата да използва своите широки възможности за по-равномерното развитите на отделните региони и създаде благоприятни условия за това. Така че единствено със солидарни усилия може да се спре отрицателната тенденция с голямата разлика в доходите на работещите в столицата и другите градове на страната. Повече от ясно е, както посочва в една от публикациите си Национална инициатива Единение, че организацията, устройството и управлението на дейностите в националното пространство трябва да се извършват по качествено нов, научнообоснован модел за устойчиво, балансирано и интелигентно управление. Така ще може по-равномерно и балансирано да се развива икономиката на територията на цялата страна и да се осигури благополучие и на жителите на по-малките и средните градове и селища.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми