пръстенът на хан КубратМечът и пръстенът на хан Кубрат ще бъдат показани в България през следващата година по предложение на премиера Бойко Борисов. Това потвърди министърът на културата Боил Банов след среща с директора на Ермитажа Михаил Пиотровски.

Министърът уведоми, че вещите на хан Кубрат ще бъдат изложени пред българската публика по време на „Дните на Ермитажа“ през 2019г. Събитието се подготвя взаимно с най-големия руски музей. Банов изтъкна, че идеята е на премиера Бойко Борисов и увери, че с радост ще я реализира. Той допълни, че с Михаил Пиотровски са обсъдили и възобновяването на отношенията с Ермитажа и обмена на изложби и специалисти.

Мечът и пръстенът на хан Кубрат са част от Перешчепинското съкровище. То е едно от двете съкровища извън съвременните български земи и е от изключително значение, тъй като е доказано на Кубрат. Мечът на хана е дешифриран с дължина 94 см и датира от 30-те години на 7 век. Изработен е в Източната Римска империя и е подарък на Кубрат от император Ираклий. Съкровището съдържа и няколко пръстена печати и други лични вещи. То е от погребението на Кубрат и е открито на 29 май 1912г. в степта.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми