местни избори 2019До местните избори на 27 октомври остават два дни. ЦИК обяви, че има готовност за вота. За организацията държавната хазна отдели впечатляващата сума от 70 милиона лева. С членовете на общинските и на секционните избирателни комисии, 60 процента от които са работили и на предишни избори, са проведени петдневни обучения, за да се повиши тяхната компетентност, информира председателят на ЦИК Стефка Стоева.

Тя обаче не скри опасенията си, че в изборния ден ще има проблеми и нарушения, но се надява те да бъдат професионално овладени, така че да не доведат до касиране на вота. Тревогите се потвърждават и от подадените през последните дни над 70 сигнала и над 230 жалби, свързани главно с регистрацията на кандидати, с нарушения в предизборната кампания, с неизпълнение на споразумението между БНТ и политически партии.

За мнозинството граждани местните избори са по-важни от парламентарните и изборите за Европейски парламент, защото управлението на общините пряко засяга ежедневието на гражданите в градовете и селата и решаването на многобройните им проблеми. А сред тях са транспортът, събирането на отпадъците, чистотата на въздуха, строителството, детските градини и много други въпроси, които имат непосредствено отношение към цялостното развитие и живота в страната. По тези проблеми водиха битка общо 36 288 кандидати за кметове и общински съветници в 265 общини. Претенденти от 66 партии и коалиции, както и независими, се борят за местната власт в страната.

В хода на предизборната надпревара бяха направени безброй щедри обещания за решаването на проблемите и развитието на градовете и другите населени места. Някои от тях звучаха като фантастични приказки или абсурди, а за други бе ясно, че не могат да бъдат изпълнени поради липса на финансови средства. Тук обаче възниква въпросът: Малко ли пари се изсипват в общините и столицата, при това не само от данъчните и други вноски на хората?

По обясними причини най-оживена бе дискусията за кметското кресло в София, където като фаворити се очертаха сегашният кмет Йорданка Фандъкова и бившият омбудсман Мая Манолова. Амбициозните дами имаха своите аргументи, но и демонстрираха различен подход за разрешаването на проблемите в столичния град. Закономерно и двете бяха атакувани от другите кандидати за поста, но като цяло всички заявяваха цели отдавна известни от годините назад, но и досега неизпълнени, независимо от интереса на гражданите. Един от общоприетите акценти все пак бе свързан с обществения и държавния контрол на общинската власт и най важното – необходимостта от спешни мерки срещу корупцията.

Месецът на предизборната кампания бе показателен и за недостига на политическа култура на политиците и обществото, за липсата на толерантност и търпимост при участие в политическите кампании и процеси. И този път се спази традицията за удари под кръста и лични нападки, политически скандали, вулгарности и опити за търговия с гласове. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който е един от кандидатите за кмет на София, трябваше да бъде изведен с полиция от студиото на БНТ за нарушаване на регламента на предизборно предаване, обиди срещу водещата Добрина Чешмеджиева и нападки срещу конкурента му от ВМРО, евродепутата Ангел Джамбазки. Лидерът на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, не се посвени да демонстрира неприличен жест на екрана на Канал 3, като израз на възмущение срещу решението на съда да освободи предсрочно от затвора убиеца Джок Полифрийман. В Пазарджик пък, в нарушение на предизборното законодателство, представител на ВМРО абсурдно и противозаконно агитира на турски език в ромската махала. Да не говорим за твърде нелицеприятни кадри в мрежата с годеницата на кандидата за кмет на София Борислав Игнатов, докопани с компрометираща цел от негови политически противници. От друга страна в Несебър кметът на града Николай Димитров, който се стреми отново към поста, и още четирима негови съмишленици бяха арестувани с обвинения за предизборна търговия с гласове.

Проблемът с купуването на гласове на всички видове избори в България е добре известен от години, но вместо да намалява той се разраства, сочи неотдавнашно журналистическо разследване, в което се посочва, че зависимото или стимулирано гласуване, както го наричат експертите, става все по-решаващо за крайните резултати от изборите. Според твърдения в медиите, тази година за платен глас се дават от 150 до 200 лева. А анкети сочат, че все повече граждани са готови да си продадат вота.

Не липсваха и случаи на предизборния туризъм. Някои „избиратели“ в последните дни преди изборите се регистрираха за гласуване в няколко населени места. Това отново възбуди въпроса, че избирателите трябва да участват във вота само в мястото си по местоживеене. Защото очевидно се злоупотребява с демократичната възможност да се гласува и не по местожителство, когато това не е възможно практически.

В местните избори участието на гражданите обикновено е по-високо в сравнение с парламентарните и президентските избори. Но усещането в обществото за бедност, социална неудовлетвореност, беззаконие и корупция във властта намаляват сред хората вярата в демокрацията и честността на вота. Изследване на „Галъп“ преди време показа, че докато в други страни над 70 процента от гласоподавателите вярват в демокрацията като най-добра форма на управление, то у нас този показател е 52 процента и през последните години продължава да спада. Това наистина е твърде тревожна тенденция. Тя не само води до намаляване на доверието към властта и спада на желанието за участие в изборите, за решаването на проблемите в страната като цяло и в отделните селища и региони, но поставя сериозни въпроси и пред бъдещето на държавата.

Местните избори, където акцентът е главно върху личността на кандидатите за кметове и общински съветници и техните конкретни програми за управление в местната власт, винаги са показателни и за съотношението на политическите сили и влиянието на отделните политически партии. Затова и по този повод не липсваха прогнози в една или друга посока. Но ако се дистанцираме от социологическите предвиждания, то безспорно е, че съотношението на силите между двете най-големи и влиятелни партии ГЕРБ и БСП след сегашните местни избори ще е показателно и за нагласите на избирателите преди следващите парламентарни избори. Преди това обаче, не е излишно българските граждани да се вслушат и в призивите на НИ „Единение” и дадат гласа си само за компетентни, знаещи и можещи личности, а не за хора, които не са подготвени да управляват.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми