Мерките за чист въздух са неефективниПо-добри табели, за да заобикаля центъра на София тежкотоварният трафик, по-добра инфраструктура и по-добре обмислени данъци и контрол – това може да подобри качеството на въздуха в големите градове. В момента това, което се прави, не е добре обмислено и на практика ще ощети повече хората, отколкото да подпомогне качеството на живот, отбелязва News.bg.

Такова мнение изрази Емил Николов, изпълнителен директор на асоциация „Активни потребители“. От Асоциацията предлагат да се обсъдят конкретни дългосрочни и краткосрочни мерки за траен ефект, като очакват по темата също така и разработка на Световната банка. На кръгла маса в БТА Николов разкритикува увеличението на данъка върху по-старите автомобили, като неефективна мярка, тъй като в него не се отчита горивото, което реално се използва. Така най-незамърсяващите околната среда автомобили – тези с газови уредби – също ще заплащат данък като за бензинови или дизелови. Този данък няма да промени много автопарка в страната, който е изключително стар, средно 19-годишен, а според Николов и ще продължи да старее.
Данъците се повишават като процентна стойност около 15% при старите автомобили. Намаление на данъка се отчита при ползването на нови и мощни автомобили.

От Асоциацията правят предложение в новия закон за местните данъци и такси с 50% да намалее данъкът на коли, които фабрично са категоризирани като бензин или дизел, а фактически са на метан или пропан – бутан, което в градска среда намалява отрицателния ефект върху въздуха и гражданите.
Като неефективни Емил Николов посочи и електромобилите, тъй като само след 7-8 години се изравняват по разходи с обикновените автомобили. Национален доверителен екофонд прилага в административни звена инвестиционна програма за климата, в която обикновените граждани не са включени. По нея се получават премии в размер от 3 000 до 20 000 лв., обясниха от Асоциацията.

Общата субсидия в Румъния е над 11 000 евро, а във Франция отстъпката от покупната цена за електромобили е до 6 300 евро. Във Великобритания субсидията достига 4 500 паунда. В Норвегия електромобилите са освободени от мита и ДДС.

Замърсителят плаща – това според Николов трябва да е основна част от политиката.

Според Николов има три пропуснати фактора в подготовката на закона. Това са газовите автомобили, които замърсяват най-малко, а ще плащат наравно с дизеловите превозни средства. Отстъплението, свързано с катализаторите. В този случай автомобилите разполагат с необходимите европейски сертификати, но се движат без катализатор. Николов постави акцент и върху мощността на хибридните автомобили – два двигателя, електрически и двигател с вътрешно горене. Реално замърсяването е само от един от тях, но ще се облага и електрическият двигател, който не създава емисии. Освен субсидии е възможно да бъдат въведени привилегии като каране в бус ленти и улеснение при паркиране.

Годишните технически прегледи, според Емил Николов, също не са ефективни, като броят на върнатите автомобили заради емисии е нищожен. Той коментира, че излязла кола от пункт да ГТП, видимо замърсяваща въздуха, не може да бъде санкционирана от КАТ. Емил Николов заяви и че за подобряване на качеството на въздуха в страната и големите градове са необходими мерки за извеждане на трафика от най-проблемните зони. Чрез изграждането на инфраструктура може да бъде решен този проблем, но могат да се направят и малки стъпки в краткосрочен план. „Липсата на тангента моментално връща трафика в града и в неговия център“, подчерта Николов. По думите му, тангентата трябва да има пет или шест възела. Освен това табелите на входа на столицата би следвало да бъдат по-ясни, за да не се налага транзитното преминаване на чужди автомобили през центъра на София.
Електоралните последици от евентуални рестрикции ще бъдат големи, коментира Храбрин Иванчев от Асоциация на автомобилните производители. Средната възраст на автопарка в Европа е 10 години. „В София има регистрирани 800 000 автомобила, вследствие на което всички градинки са заети от автомобили“, допълни той. Според него компонентът за възраст на автомобилите трябва да отпадне. Такъв за автобуси и камиони не съществува, обясни той.

Понеже няма пазар, никой няма да строи зарядни станции, а няма станции, защото в масата си потребителите не се насочват към електромобили. От асоциацията отбелязаха, че липсва политическа воля за контрол и управление на автопарка чрез данъците.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми