8 мартМеждународният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените, пише БГНЕС.

През декември 1977г. Общото събрание на ООН приема резолюция, с която обявява 8 март за Международен ден на жената, първоначално избран за Международен ден на работещите жени. Събитието се отбелязва в над 30 държави по света.

В много страни, включително и България, 8 март се чества и като Ден на майката.

Първото женско дружество в България е основано през 1857г. в град Лом. Сред основателките му са Еленка Ценко Тодорова, Ангелина Кръстьо Пишурка, Стефания Коста Стаменова, Мария Цоно Иванова и др. Първоначално от 1911г. празникът се отбелязва с беседи в тесен кръг, а през 1915г. е първото публично честване. Като общобългарски празник 8 март се чества от средата на ХХ век. Първата жена лекар в България – д-р Тота Венкова – се дипломира през 1886г. Тя не само работи в епоха, когато е немислимо жена да го прави, но и проправя път на всички жени след нея, които мечтаят за образование, професия, място и признание в обществото.

Райна Касабова влиза в историята и статистиката като първата жена в света, изпълнила мисия от борда на боен самолет. Тя е само на 15 години, когато на 30 декември 1912г. по време на Балканската война лети като пилот наблюдател над Одрин и хвърля позиви за прекратяване на военните действия. Българският фонд за жените е сред организаторите на Шествието за правата на жените, което за трета поредна година ще се проведе в София.

Сборният пункт е пред Министерски съвет в 18:00ч., а след изказванията на активисти и представители на организации, работещи по правата на различните групи жени, шествието ще продължи и премине през Парламента и се очаква да стигне до площад „Орлов мост“.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми