стачка на медицитеНови обещания за по-високи заплати получиха медицинските сестри. Този път намерението на властите е да бъдат отделени около 150 млн. лв. за възнагражденията им за следващата година. Новината дойде след среща на вицепремиера Томислав Дончев и здравния министър Кирил Ананиев с ръководството на КНСБ. По време на разговорите в Министерския съвет пред сградата се провеждаше национален протест, организиран от синдиката.

Стотици здравни работници издигаха лозунги и настояваха за по-добри условия на труд и минималната заплата за всички медицински сестри да е 900 лева. Акцията не беше подкрепена от протестиращите от март медицински сестри, които настояват за по-голямо увеличение – две минимални заплати, или 1120 лева. „Повече от 10 години от КНСБ не са защитили дори едно от правата на медицинските сестри“, коментира Веселина Ганчева от Асоциацията на българските медицински сестри. Протестът не беше подкрепен и от Лекарския съюз, който в последния момент обяви, че е договорил с МЗ удовлетворителни условия в бюджета за 2020 г. и правилата, по които ще действа системата.

След срещата между КНСБ и министрите стана ясно, че през 2020 г. болниците ще получат 200 млн. лв. повече в бюджета на НЗОК за догодина. Според здравния министър Ананиев три четвърти от допълнителния ресурс трябва да отиде за увеличение доходите на медицинските специалисти, за да се постигне този път като заложеност в колективния трудов договор заплащане от 900 лева за медицинските сестри в общинските болници, 950 лева – в университетските, и 1100 и 1200 лева основна стартова заплата за лекар.

През тази година болничната помощ също имаше увеличение от 200 млн. лева спрямо предходния бюджет, но средствата за заплатите не са били точно регламентирани и затова ръководствата на болниците, които действат като търговски предприятия, са ги използвали предимно за други нужди. Предмет на новия рамков договор ще бъде колко от парите ще са за персонал и колко за издръжка. Не е ясно обаче ще има ли пари за увеличение на заплатите на медицинските сестри в училищното и детското здравеопазване.

Протестите на медиците за повишаване на заплатите, за подобряване на условията на техния труд и срещу извършеното превръщане на болниците в търговски дружества от дълго време са постоянно явление в нашето общество. Основната причина за тези проблеми не е толкова в липсата на средства, каквито има, а в тяхното разпределение. Първопричината е в неуспешната и създаваща проблеми и хаос здравна реформа, чрез която някои „стратези“ в здравеопазването неуспешно се опитват да налагат неподходящи за традициите на българското здравеопазване чуждестранни модели. Именно прилагането на пазарната икономика в здравеопазването доведе до бъркотията и неправилното разпределение на отпусканите от държавата стотици милиони за здравните нужди на обществото.

Крайно време е да се направи реформа на реформата, убедени са компетентните експерти в тази важна социална област. НИ „Единение“ публикува неотдавна ценна книга на известния български учен-медик акад. Лъчезар Трайков „Стратегия за възможни промени в здравеопазването”. В този труд са посочени конкретни мерки за „оздравяване“ на болната сега система на здравеопазването в България, която води не само до влошаване на здравето на нацията, но и до допълнително обедняване и социално разслоение в обществото, посочва акад. Трайков. Ученият предлага преразглеждане на търговския статут и пререгистриране на болниците, непрекъснат контрол по спазването на правилата за добра медицинска практика, санкции срещу корупцията в медицинската практика и гласност на подобни случаи, връщане на доверието и морала в здравеопазването. В книгата се подчертава, че е особено важно да се създаде справедлив механизъм за заплащането на труда на медицинските кадри.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми