болницата в КарловоВтора колективна оставка подадоха медицинските сестри в болницата в Карлово. Молбите си за напускане депозират и всички медицински сестри от Вътрешното отделение. Причината е, че управителят на болницата не е изпълнил исканото увеличение на основната заплата на здравните специалисти.

В момента медицинските сестри получават между 720 и 750 лв., а настояват за основна заплата 950 лв. Педиатрите в карловската болница също хвърлиха колективна оставка по същата причина. Оставки са подали и медицинските сестри от детските ясли в Карлово.

Управителят на болницата д-р Христо Пелев предложи увеличение на трудовите възнаграждения със 100 лв. По негови думи исканите 950 лв. може да се достигнат чрез допълнително материално стимулиране към декември. Той обясни, че увеличението до 950 лв. на всички сестри ще утежни бюджета, поради което финансирането на клиничните пътеки трябва да се увеличи с 20%. Именно това било искането на сдружението на общинските болници и Българския лекарски съюз чрез новия рамков договор, който предстои да се подпише. Въпреки, че болницата в Карлово получи от държавата 573 000 лв. за това, че е отдалечена и рискова, според д-р Пелев тези средства не са за заплати, а за дейността на здравното заведение.

Активизирането на протестите на персонала в Карловската болница съвпадна и с разкритията на скандален случай в болницата в Пазарджик. Прокуратурата проверява известния кардиолог д-р Петър Лазов, който слагал стендове на коронарните артерии на здрави пациенти, за да печели от здравните пътеки. Д-р Петър Лазов е един от тримата инвазивни кардиолози в лечебното заведение. Той поставя стентове по безкръвен метод на хора със сърдечни проблеми. Здравната каса заплаща на болниците 4 500 лева за тази процедура, а лечебните заведения дават до 15% от тези пари на лекаря, който я извършва. Според разследването заплатата на Лазов е 57 000 лева. Разследване на Нова телевизия за случая в Пазарджик показва, че директорът на болницата давал на д-р Лазов не 15%, а близо 50%. Така той получавал по около 2 000 лева за 30-минутната интервенция. Според сигнала, за да взема още повече пари, Лазов извършвал процедурата буквално на “конвейр“ и виждал нужда от поставяне на стент на всеки пациент, дошъл на преглед при него.

До протести на медицински персонал и скандали с печалбарството на някои лекари доведе продължаващата твърде дълго и често променящи се действия и разностилие реформа в здравеопазването, където изход от кризата не се вижда. Красноречив факт за това е, че средно в ЕС съотношението между медицински сестри и лекари е 2 към 1, т.е. за да изпълнява задълженията си по стандарт, в екипа на всеки един лекар трябва да има 2 медицински сестри. В България обаче това съотношение през 2018 г. е 0,9 към 1, което е показателен сигнал за хроничен недостиг на медицински сестри и на професионалисти по здравни грижи в системата. Друг тежък проблем е неравностойното заплащане на лекарите с различни специалности и огромните разлики в заплащането на лекарите в държавните и частните болници.

Преди дни Национална инициатива ЕДИНЕНИЕ публикува книгата на известния български учен-медик акад. Лъчезар Трайков, посветена на разработката на стратегически приоритети и цели в изпадналото в криза българско здравеопазване. Този задълбочен научен труд съдържа не само анализ на проблемите в тази важна за обществото област, но и конкретни предложения и мерки за „оздравяване” на сектора. В книгата се посочва, че за да се подобри здравеопазването, е необходим непрекъснат контрол за спазване на правилата за добра медицинска практика, гласност на случаите на корупция и наложените санкции, справедлив механизъм за заплащане на труда на медицинските кадри. Предложените от експерта мерки, ако се приложат в практиката, несъмнено ще допринесат за решаването на много от проблемите на здравната система и за връщането на доверието в морала в здравеопазването.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми