медицински сестри от болницата „Токуда“Медицинските сестри от болницата „Токуда“ излязоха на протест в София в подкрепа на една от най-активните организаторки на протестите и синдикален лидер в болницата Мая Илиева, издигайки същевременно искания за увеличение на заплатите, за редовно изплащане на извънредния им труд и за създаване на нормални условия за работа. Илиева неотдавна се оплака от натиск от ръководството на болницата с цел да бъде отстранена от работа.

Този месец медицинските сестри, фелдшери и физиотерапевти на различни места в страната протестират с подобни искания и предвиждат по-нататък различни акции, включително блокиране на пътища, ако не бъдат чути от държавата. На 13 юни едночасови протестни действия предприеха и медиците от болниците във Видин, а протестите в Стара Загора продължиха няколко дни. Медицинските специалисти настояват основното им възнаграждение да се равнява на две минимални заплати, да имат по-добри условия за работа, както и болниците да престанат да бъдат търговски дружества. Протестиращите са категорични, че ако не се вземат мерки от държавата, има опасност болниците наистина да останат без медицински работници.

Дори за неспециалистите в сектора вече е ясно, че нито едно от обещанията, дадени от Министерството на здравеопазването, не е изпълнено. На този фон е учудващо твърдението на здравния министър Кирил Ананиев, че исканията и протестите създават хаос. Все пак той не спести поредното обещание, че средствата, предвидени за увеличение на клиничните пътеки, ще стигнат до медицинските специалисти с юнските и юлските възнаграждения.

Очевидно нарастващото напрежение между служителите в здравните заведения и болничните ръководства, както и между медицинските лица и Министерството на здравеопазването, налага правителството и парламентът спешно да обърнат сериозно внимание на проблемите в тази област, които продължават да се изострят. В противен случай наистина в скоро време България може да остане съвсем без медицински сестри и фелдшери, все повече от които стягат куфарите за чужбина, където техният труд получава достойно възнаграждение. Ако пък за компетентните лица е толкова сложно да формулират ясна визия за нуждите от промени в здравеопазването, то нека се запознаят с предложенията на Инициатива Единение. Безспорно ще е от полза!

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми