български състезатели по астрофизикаСлед 13-ото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, състояла се в Унгария, петима български състезатели по астрофизика се прибраха в България с медали, като един от тях стана двукратен златен медалист. Това съобщи пресцентърът на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН). Съставът на националния отбор е от петима ученици от най-горните гимназиални класове – 11 и 12 клас.

Националният ни отбор получи един златен, три сребърни и един бронзов медал на церемонията по награждаването. Носител на златното отличие е Георги Александров, което го прави двукратен златен медалист след впечатляващото му представяне на миналогодишното издание на олимпиадата.

Ръководители на отбора бяха Никола Каравасилев, учител по физика и астрономия в СМГ „Паисий Хилендарски“, и Захари Дончев от БАН. Георги и Владимир бяха част и от тазгодишния отбор на Международната олимпиада по физика в Тел Авив, откъдето завоюваха съответно сребърен и бронзов медал.

Поредният международен успех в точните науки на български ученици отново показва големият потенциал на младите българските таланти, чиито победи на международна сцена зачестяват. За да продължи този успех и към него да станат съпричастни повече младежи, усилията на държавата и ангажираните в системата на образованието трябва да бъдат насочени към рационално усъвършенстване на образователната система в духа на препоръките на Национална инициатива ЕДИНЕНИЕ, което ще даде възможност за разкриване и развитие на талантите на все повече българските деца и младежи.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми