Кристалина ГеоргиеваМеждународният валутен фонд (МВФ) смята, че очаква глобалната рецесия тази година да бъде поне толкова лоша, колкото финансовата криза преди повече от десетилетие, но ще бъде последвана от възстановяване през 2021 г., съобщи Bloomberg. Близо 80 държави са поискали спешно финансиране от базираната във Вашингтон институция, обяви управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева в изявление след конферентен разговор с централните банкери и финансовите министри от страните от Г-20.

Георгиева посочи, че фондът силно подкрепя извънредните фискални действия, предприети от много страни, и приветства хода на големите централни банки за облекчаване на паричната политика. „Тези смели усилия не са само в интерес на всяка страна, но и на световната икономика като цяло“, гласи изявлението. „Ще са необходими още повече мерки, особено на фискалния фронт“.

Управляващият директор на МВФ направи своята оценка след спешния конферентен разговор в рамките на Г-20 за обсъждане на глобалния икономически спад заради пандемията и оценката на съвместните действия спрямо кризата. „Фондът работи в тясно сътрудничество с други международни финансови институции за осигуряване на силен координиран отговор и е готов отново да разгърне целия си капацитет за кредити за 1 трлн. долара”, заяви Георгиева. Тя подчерта специално, че за да има възстановяване от рецесията през следващата година, „от първостепенно значение е да стане приоритет ограничаването на вируса и укрепването на здравните системи навсякъде“. Според нея колкото по-бързо се възпре вируса, толкова по-бързо и по-силно ще бъде възстановяването. Георгиева информира, че фондът отпуска целеви средства от 50 милиарда долара за борба с коронавируса.

Безспорно някои държави ще се възползват от готовността на МВФ да им съдейства със заеми в сегашната трудна обстановка на пандемия от коронавируса, както и за възстановяване на икономиките след обуздаването на заразата. Фондът е помагал на България в решаването на финансови и икономически проблеми, но това винаги е било съпроводено със засилване на контрола върху икономиката на страната, тежки мерки в социалната сфера и общо затягане на коланите. Така че властта у нас трябва да бъде предпазлива към изкушението от получаването на нови заеми, които ще тежат на гърба на всички българи. Но ако обстоятелствата налагат, то това трябва да става след сериозно обсъждане на експертно ниво и постигането на съгласие между основните политически сили в страната.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми