комплекс „Марица Изток“Мощности в „Марица изток“ няма да се закриват още 11 години. Това е записано в Интегрирания национален план за климата и енергетиката до 2030 година, с хоризонт до 2050 година, съобщават от пресцентъра на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Документът е бил представен за първо обсъждане пред КНСБ и Конфедерацията на труда „Подкрепа“ в министерството на енергетиката. Той е по изискванията на регламент на Европейския парламент и на Европейския Съвет относно управлението на Енергийния съюз и на действията в областта на климата.

„Интегрираният национален план в областта на енергетиката и климата е устойчив, социално приемлив и гарантира националните интереси на страната ни. Той ще разпише ясно, че България няма друга алтернатива освен въглищната енергетика“, е заявила енергийният министър Теменужка Петкова. Според нея въглищата са част от националната сигурност и няма друга алтернатива за енергийна система.

От енергийното ведомство са заявили, че се планира поетапно закриване на мощности в трите термични централи в комплекса заради технологичния им ресурс. Ако се инвестира в нови технологии обаче, те ще могат да продължат да работят. Интегрираният план предвижда да се увеличи делът на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

Този тип производство обаче повече няма да се стимулира чрез цената на тока и подобни мощности ще трябва да се изграждат изцяло на пазарен принцип, е подчертала министър Петкова. На срещата е станало ясно още, че планът предвижда възможност до 2030г. България да има нова ядрена мощност. Това обаче зависи от от частния интерес към проекта и от други условия. Със започването на консултациите с Европейската комисия по проекта на плана ще започне и паралелно обществено обсъждане и у нас – с парламента, местни и регионални институции, местната общественост, неправителствени организации и други заинтересовани страни.

След като синдикатите се запознаят с проекта ще има втора среща по плана, договорена за началото на февруари.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми