български пощиПарламентът се отказа засега да регламентира със закон закриването на пощенските клонове в населени места с под 800 жители. В проектозакона управляващата партия ГЕРБ за пощенските услуги се предвиждаше пощите в малките населени места да не работят целодневно и по цяла седмица, а само през определени дни и часове, тоест „на повикване“. Това обаче щеше да засегне неприятно живота на много хора. От БСП предложиха този текст да отпадне и получиха подкрепа от залата. ДПС и Обединени патриоти също гласуваха срещу предложението на управляващите.

По предложение на ПГ на „БСП за България“ отпадна текстът, който предвиждаше най-малко един пощенски клон в места с население от 800 до 15 000 жители, най-малко две стационарни пощенски станции в местата с над 15 000 жители и най-малко по една на всеки следващи 20 000 жители. Редица депутати обаче посочиха, че пощите са необходими на населението и няма значение дали населеното място е голямо или малко. Те са важна част от присъствието на държавата в населеното място. А държавата има задължението да извършва и социални услуги на гражданите, както е известно.

Взетото от депутатите решение е правилно и разумно. То показва, че въпреки различните позиции на представените в парламента политически партии, те все пак могат да отстъпят и постигнат съгласие по въпроси от национален интерес. И в съответствие с изискванията на избирателите да приложат разумен подход и загриженост за жителите в малките населени места, които в Отечеството се множат поради настъпващия демографски срив.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми