френският президент Еманюел Макрон“Предпочитам легалните мигранти от Гвинея и Кот д’Ивоар пред нелегалните украински или български банди”. Това казва френският президент Еманюел Макрон в интервю за крайнодясното сп. “Вальор актюел”. Някои бързо тръгнаха да обясняват, че Макрон не бил казал „банди“, а „канали“. Имало грешка в превода, не бил разбран правилно и т.н. Но ако беше така, защото тогава българският президент и външният ни министър веднага реагираха критично на това изявление, предизвикало дипломатически скандал?

Това изказване е обидно, заяви Екатерина Захариева и нареди на българския посланик в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нота във френското външно министерство. „За какви „каналджийски групи“ става дума и ако има такива защо френското Министерство на външните работи не е информирало българските си колеги от МВР, за да се започне съвместна работа за разрешаването на проблема”, се казва в нотата.

„Няма бългаpcки мигpанти. Трябва да е ясно, че България, за разлика от други страни, е член на ЕС и българските граждани са граждани на обединена Европа и свободното движение е тяхно право.“ Така президентът Румен Радев коментира скандала с интервюто на френския президент Еманюел Макрон. Той уточни, че външната политика е прекалено сложна и деликатна материя, за да бъде използвана за евтин вътрешнополитически пиар предизборно, от която и да е страна.

„Отношенията между България и Франция почиват на дългогодишно приятелство и сътрудничество и ако има някакъв проблем между двете страни, то той не е в миграцията”, каза Радев и посочи, че за нас е много по-важно да имаме френската подкрепа по стратегически въпроси, каквито са пакетът „Мобилност“, Шенген, механизмът за сътрудничество и проверка, подкрепата за началото на преговорите за членството на Северна Македония в ЕС.

Френски издания също отбелязаха, че Макрон говори за „нелегални българи“, пренебрегвайки факта, че България е член на ЕС и че нейните граждани имат право да се движат свободно на територията на съюза.

Явно, за да разсее напрежението, предизвикано от обидните му за българите думи, Макрон се обади по телефона на премиера Бойко Борисов. „Той ме увери, че никога не е критикувал българските граждани, работници или институции. „Президентът Макрон препотвърди подкрепата си към България“, написа Борисов във Фейсбук.

Посланикът на Франция у нас Флоранс Робин изрази съжаление и заяви, че думите на президента Макрон са извадени от контекста и са погрешно разбрани. „Те в никакъв случай не се отнасят до българското правителство, българските граждани или българските работници, които са добре приети и са доказали своя професионализъм,“ каза посланик Робин. Дипломатката препотвърди отличните двустранни отношения и изрази надежда, че те ще продължават да се задълбочават.

„Между нашите две страни съществува отлично сътрудничество – в сферите на образованието, културата, икономиката. Франция ще бъде заедно с България и ще продължи да подкрепя нейните усилия в рамките на Европейския съюз“, заяви посланик Робин.

Негативните реакции на институциите и обществеността в България по повод на обидата бе логична. Очевидно в изявлението на френския президент има изразен елемент на употреба на страната ни за лични политически сметки, съпроводени и с неприкрити лидерски амбиции в ЕС. Насочеността на интервюто му в сп. „Вальор актюел“ явно цели печелене на повече електорат сред крайно десните политически сили във Франция, сред които доминира лидерката на крайно десните Мари льо Пен. А в прицела са следващите президентските избори във Франция през 2022 г.

Опитвайки се да заеме първостепенно лидерско място в ЕС, което до неотдавна бе запазено за германския канцлер Ангела Меркел, френският президент явно залага и на засилващата се ксенофобия в Европа, която се разраства заради предизвиканите от мигрантската вълна проблеми на Стария континент. Но политическата практика доказва, че подобни флиртове с крайната десница и ксенофобите в Европа едва ли ще донесат сериозни дивиденти. Традиционно приятелските българо-френски връзки обаче получиха травма, която явно трябва да се лекува с повече такт и въздържаност, но и с разбиране на обстоятелството, че България е равноправен член на европейското съдружие.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми