Македония на кръстопътПродължават дебатите за конституционни промени в македонския парламент. За тях са се записали 67 депутати, които искат да се изкажат. Мненията на народните представители са двуполюсни – че трябва да се гласува за бъдещето на страната и че не може Македония да загуби своята идентичност.

След изказването на премиера Зоран Заев, в което той предложи помирение и прошка, започнаха различни тълкувания. Едно от които е, че той предлага амнистия на осъдените за побоя в парламента на 27 април 2016г. Тогава имаше девет условни присъди и две ефективни. Самият Заев също пострада при сблъсъците.

От ВМРО-ДПМНЕ приеха подадената ръка, снощи те обясниха, че искат да има нов процес и обвинения. Ако парламентът приеме промените в Конституцията, произтичащи от Договора от Преспа, ще започне процедура по прилагане и през следващата година ще бъдат гласувани.

Мнозинството в македонския парламент се състои от 67 депутати, за да бъдат приети конституционните промените обаче са необходими 80 от общо 120 народни представители.

При провал на гласуването предстои правителството да подаде оставка и да се разпусне парламентът. Това означава, че през декември в Македония ще има предсрочни избори.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми