Никола ГруевскиМакедония ще използва всички юридически механизми, за да осигури присъствието на бившия премиер Никола Груевски и изпълняването на неговата присъда. Това заяви специалният прокурор Катица Янева, предаде БГНЕС. „Очаквам екстрадирането на Груевски, за момента със сигурност той ще бъде съден задочно, но това няма да наруши хода на съдебните процедури. Груевски не е политик и няма висок пост. Той се разхождаше свободно в Република Македония и общуваше с медиите. Процедурата за екстрадиция ще продължи и се надявам, че Европа ще окаже натиск и Груевски ще бъде върнат“, подчерта тя.

Катица Янева припомни, че специалната прокуратура в Македония е поискала ареста на бившия премиер още на 12 февруари 2016 година и след това още веднъж на 30 юли 2017 година. Тя заяви, че властите не трябва да си прехвърлят един на друг вината за бягството на Груевски. Бившият министър на транспорта и комуникациите в кабинета „Груевски“ Миле Янакиевски осъди най-остро бягството на бившия премиер. „Категорично осъждам този акт, защото ще се отрази отрицателно на съдебните дела като цяло и особено в случаите, когато сме обвинени заедно“, каза той. Янакиевски добави, че няма намерение да напусне Македония и че в момента е в Скопие и ще се яви на предстоящите съдебни заседания по делото „Титаник“.

Европейската комисия отказа да коментира искането за убежище на бившия премиер Никола Груевски в Унгария и припомни, че върховенството на закона е основен европейски принцип. „Върховенството на закона е основен принцип на Европейския съюз както за страните-членки, така и за страните-кандидатки. Очакваме всички страни да действат стриктно в съответствие със съответните правила“, заявиха от ЕК. От Брюксел подчертаха, че това е „съдебна процедура, която не трябва да бъде политизирана“.

Груевски получи две години ефективна присъда по делото „Танк“, защото си купи служебен „Мерцедес“ за над 650 000 евро, докато беше премиер. По делото „Танк“ бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкулоска беше осъдена на шест години затвор.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми