Книги от български авториДа разбере кои са най-четените книги сред учениците си постави за цел кампания в Пловдив. Инициативата се провежда за втора поредна година и е по повод 1 ноември – Денят на народните будители.

Във всяко едно училище има поставена кутия, в която учениците пускат своето предпочитание за най-вълнуващата книга. Инициативата, организирана от Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив, цели да насочи вниманието на учениците към съвременните български произведения. Кампанията ще продължи до 25 октомври, а на 5 ноември ще бъдат наградени и избраните с томбола ученици, които ще получат книга.

„Целта е да разберем какво четат пловдивските деца, да добием информация какво ги интересува, както и да се насочи вниманието им към българската литература“, заяви Таня Пилева от Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив.

Едни от най-активните ученици в кампанията са тези от Езикова гимназия „Иван Вазов“. Там, както и миналата година, кутията бързо беше запълнена с имена на любими автори и произведения. Самите преподаватели в елитното училище не крият задоволството си от интереса на децата към четеното.

По думите на учителя по български език и литература Силвия Димитрова преди години децата не са можели да кажат дори едно име на съвременен български автор. Сега обаче, това не е така, като много от учениците дори вече са имали шанса да се запознаят лично с български писатели. В училищната библиотека сред чуждестранните автори най-често се търсят произведения на традиционно интересни за подрастващите писатели като Стивън Кинг, Джон Толкин и Джордж Мартин.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми