лекарският съюз подпомага студенти медици45 студенти по медицина, постигнали отличен успех в обучението, получиха едногодишни стипендии от Българския лекарски съюз (БЛС). Инициативата се осъществява за осма поредна година с подкрепата на фирми от фармацевтичната индустрия и е част от програмата на браншовия съюз за задържане на младите медици в България.

Тази година за стипендии от БЛС са кандидатствали 250 бъдещи лекари. Повече от половината са с успех над 5,50, а десет са пълните отличници. Класираните ще получават по 150 лева на месец през цялата учебна година.

Въпреки проблемите в здравната ни система, бъдещите млади лекари гледат с ентусиазъм на професионалната си реализация. Трима от тях – Мариела Табакова, Петър Гаров и Красимир Табаков споделиха, че са мотивирани и имат желание да останат в България след завършването на образованието си. „Всичко зависи от нас“, каза Мариела Табакова. „На този етап ме интересуват хирургичните специалности, от които най-много харесвам детската хирургия. „Тези пари ще харча за литературни източници не само на български, а и на чужди езици“, сподели Петър Гаров. А Красимир Табаков заяви: „Аз имам амбиции за изследователски дейности, така че там всяка една стипендия би била добре дошла. Ще инвестирам в себе си, защото това е най-добрата инвестиция“.

Вероятно и други колеги на наградените със стипендията на БЛС студенти по медицина желаят да останат и да работят в българското здравеопазване, но за да не се промени това желание държавата трябва най-после да предприеме решителни и ефикасни стъпки за положителни промени в тази важна област, които да съчетават подобряването на условията за работа на медицинските специалисти с повишаването на заплатите на лекарите. Защото ако съществуващите сега остри проблеми не се решат бързо до няколко години, България като цяло, а особено някои региони на страната, ще останат без лекари и квалифициран медицински персонал.

Впрочем процесът с недостига на лекари вече се забелязва дори в някои градски болници и трябва навреме да се спре, докато не е станал невъзвратим. Необходимо е също да влезе в сила наредба, която да задължава завършващите медицина по държавна поръчка студенти да работят задължително поне няколко години в страната. Не е редно обучаваните с парите на българските данъкоплатци млади медици да заминават в други държави, за да лекуват чужди граждани за по-високи възнаграждения. А в същото време в страната да регистрираме най-висока смъртност от сърдечно-съдови заболявания и ниско равнище на средна преживяемост в ЕС, което се дължи също и на неефективната здравна система и недостига на медицински специалисти.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми