кукериСтотици участници се включиха и тази година в маскарадния празник “Старци в Турия”, който е своеобразен завършек на сезона на кукерските игри в цялата страна, предаде Actualno.com.

Организаторите в лицето на Община Павел баня и кметството в село Турия разпределиха награден фонд в размер на 2100 лева на всички състави, дошли от близо и далеч, за празника. На фестивала в родното селище на именития ни хуморист Димитър Чорбаджийски – Чудомир гостуваха групи от общините Ямбол, Тунджа, Карлово, Пловдив, Казанлък и Павел баня.

Нарочно жури класира участниците, като бяха дадени и две нови отличия – специален приз на кмета на община Павел баня Станимир Радевски и награда, връчена от турийското читалище “Чудомир”. Големите победители станаха маскарадните групи от селата Домлян (Карловско) и Челник (Ямболско).

Кукерски игри в района на село Турия се играят от незапомнени времена, а местните хора вярват, че колкото по-високо скачат кукерите, толкова по-високо ще израснат земеделските култури; колкото по-далеч се чува звънът на хлопките им, толкова по-далеко ще избяга злото, събрало се през зимата.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми