коронавирусОрганизиран от Световната здравна организация двудневен форум за обсъждане на опасностите и мерките за борба с тръгналия от Китай нов коронавирус събра в Женева 400 експерти от различни страни. Основната цел на форума бе да се обединят усилията за разработване на методи за лечение и на ваксини. Дискутирано бе определянето на източника на щама, размяната на биологични проби и други актуални въпроси, свързани с глобалната заплаха от новия коронавирус. Експертите го нарекоха Covid-19.

Избухването на епидемията от новия коронавирус е най-големият враг на човечеството и е по-страшна глобална заплаха дори от тероризма, обяви Световната здравна организация. Тя предупреди, че заразата може да коси хората в продължение на повече от година, а надеждата е ваксина да бъде открита най-рано след 18 месеца. “Честно казано, вирусът е способен да създаде по-голямо политическо, социално или икономическо сътресение от която и да било терористична атака. Той е най-опасният враг, който можем да си представим”, заяви директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Все още е прекалено рано, за да се предскаже кога ще настъпи краят на епидемията от новия коронавирус, обяви Световната здравна организация. Тедрос Гебрейесус съобщи, че броят на случаите на зараза с новия коронавирус в Китай се е стабилизирал, но предупреди, че на това очевидно забавяне в разпространението на епидемията, трябва да се гледа изключително предпазливо. Главният учен на СЗО Сумая Сваминатан пък каза, че четири потенциални ваксини за новия коронавирус са разработени и тестовете с тях могат да започнат до няколко месеца. Експертът обаче обясни, че отнема една година или година и половина преди ваксината да може да е на разположение за по-широка употреба. В допълнение няколко съществуващи медикамента ще бъдат изпитани, за да се прецени дали могат да бъдат използвани в лечението на Covid-19.

След като според СЗО ваксина може да се чака не по-рано от 18 месеца, очевидно за България сега най-важна е превенцията, защото с нашите капацитети и неефективно здравеопазване трудно бихме се справили, ако заразата тръгне и у нас, както вече е тръгнала в 24 страни. „Шансът да се заразим с коронавирус в Европа е почти нулев“, твърди главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев. При положение, че чуждестранните експерти смятат, че няма как да се предвиди, какво ще стане по-нататък с разпространението на коронавируса и че според директора на СЗО той е способен да създаде по-голямо политическо, социално или икономическо сътресение от която и да било терористична атака, уверенията д-р Кунчев съвсем не звучат убедително. А и той се самоопровергава, като отбелязва: „Практиката в епидемиологията показва, че каквито и мерки да се вземат на граничния контрол, няма гаранция, че съответният причинител няма да бъде внесен“. Това се потвърждава и от факта, че въпреки предприетите предпазни мерки в страните от ЕС общият брой на заразените вече достигна 30.

Заради вируса министрите на здравеопазването в ЕС се събраха на спешна среща на 13 февруари, която председателят на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер нарече „твърде закъсняла“. Той припомни, че няма общ подход към идващите хора извън ЕС, които са били в Китай през последните месеци.

Здравните власти у нас съобщиха, че е осигурено получаването на информация за хората, първоначално тръгнали от Китай. Те се подлагат на двуседмична домашна карантина, а ако проявят някакви признаци – и на задължителна медицинска карантина с провеждането на съответните изследвания. Освен това се наблюдават 30 китайчета в училище до пазара в Илиянци.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми