Covit-19На свикан Съвет по сигурността на 24 февруари бяха набелязани извънредни мерки за борба с бързото разпространение на коронавируса, който от Китай се пренася и на други места по света, включително и в редица европейски държави. До преди дни България се пазеше от вируса само по въздуха, но сега вече това се прави и по земя. Във всички гранични пунктове се въвеждат извънредни мерки за сигурност. Мери се температурата на всички, които влизат в страната с цел да се откриват носители на заразата, които веднага да бъдат изпращани в болници.

По искане на правителството във вторник бе проведено и планирано учение с екипи на Летище „София“ и на ВМА. „Хората трябва да бъдат дисциплинирани, ако се връщат от места, където има разпространение на коронавирус и сами да остават в дома си за две седмици”, призова премиерът на заседанието на Съвета по сигурността.

Тестове за коронавирус сега се правят безплатно само на болни хора. Доскоро те бяха възможни по желание на граждани във ВМА срещу 200 лева, но тази практика се прекрати, защото тестове трудно се намират, каза началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. Страната ни разполага само с 3 000 теста, те не бива да се ползват превантивно, а само при проявени симптоми. Междувременно много бързо се свършиха наличните в аптеките малки количества предпазни маски. Това стана на фона, когато в обществото се засилва тревогата, че коронавирусът, няма да прескочи България. „Bpeмe e дa нaпpaвим вcичĸo, ĸoeтo е необходимо пpи пoдгoтoвĸaтa зa пaндeмия. Ho зa oбявявaнeтo нa нeщo ĸaтo пaндeмия e твъpдe paнo. Bce oщe ce oпитвaмe дa избeгнeм тoвa“, ĸoмeнтиpa д-p Maйĸ Paйън, изпълнитeлeн диpeĸтop нa пpoгpaмaтa зa cпeшни здpaвни cитyaции нa CЗO.

До момента поне осем българи вече са настанени в болници в различни градове на страната със съмнения за коронавирус. Засега нито един тестван пациент не е дал положителна проба, но това не е гаранция, че сме застраховани от разпространението на Covit-19. Именно затова сега е необходимо, без да се създава паника в обществото, страната и хората да се подготвят по възможния най-добър начин за посрещане и минимализиране на опасността от епидемия. Добре е, че правителството и държавната администрация вече набелязаха необходимите първоначални мерки за превенция за защита, защото ако тръгне епидемията, ще бъде късно и много по-трудно да се овладее положението, особено при сегашното състояние на здравеопазването у нас.

Но както обикновено става при форсмажорни обстоятелства, и този път не всички по принцип полезни мерки са обмислени докрай, така че приложението им да е ефикасно и не е за сметка на гражданите. Особено обществено недоволство предизвиква ситуацията, че пребивавали в район със зараза от коронавирус българи, които се прибират в страната и нямат симптоми, все пак трябва да останат по домовете си под карантина за 14 дни, а отсъствието им от работа да е за сметка на техния платен или неплатен отпуск. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни, че за карантинния период няма основание да бъде даден болничен лист, въпреки че по това време потенциалният вирусоносител ще бъде наблюдаван от личния лекар. А без болничен лист няма основание за платен отпуск.

Грипната епидемия в Китай избухна преди почти два месеца и през този период би трябвало този казус да се реши със законодателство или с правителствена разпоредба във връзка със заплахата от епидемия, така че сега да не се ощетяват хората. Освен това навреме трябваше да се помисли и за решаване на проблема с недостига на маски, както и за други проблеми, които биха могли да възникнат в близко бъдеще. Медиите също са в дълг на обществото, защото публикуват главно информации как се развива епидемията в Китай и по света, а не дават гласност на мненията на експерти, които да подсетят властите какво трябва да се направи и как да се направи, така че гражданите по най-добрия и безболезнен за тях начин да се предпазят от заразата. При това без да се всява паника, за каквато до момента няма основания.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми