проверки на цените на гориватаКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) отново ще проверява пазара на горива в България. Институцията се е активизирала след подаден до нея сигнал, че горивото на бензиностанция във Велико Търново е чувствително по-скъпо от това на другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната.

„При проучване на съдържанието на голяма част от съобщенията в мас-медиите се установи, че увеличението се наблюдава в градовете Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас и в част от градовете в Северна и Северозападна България – Враца, Видин, Монтана, Велико Търново и др. и че съществуват големи различия в цените на бензиностанции от една и съща верига в отделните региони и дори в зависимост от разположението на обекта. Освен това, в голяма част от статиите се коментира, че бензиностанциите в някои градове в България продават гориво на цени, които са доста по-високи от средноевропейските, което също така не кореспондира и с тенденциите на чувствително понижение в цените на петрола на международните пазари“, пише в съобщение на сайта на КЗК.

От КЗК казват още, че извършват постоянен мониторинг на публично достъпни факти и обстоятелства, имащи отношение към правоприлагането на Закона за защита на конкуренцията. „Във връзка с изразените съмнения за евентуални непазарни причини за това увеличение, Комисията намира за необходимо да бъде извършен детайлен анализ на функционирането на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на автомобилни горива в Република България, разгледана в контекста на цените на петрола в международен аспект, както и спазването на принципите, валидни за общия европейски пазар, като събере и актуализира информация относно динамичното развитие на конкурентната среда в сектора на автомобилните горива“, посочват още оттам.

Припомняме, че наскоро в много града на страната имаше протести срещу високите цени на горивата.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми