блатоАвтор: Николай Коев

През целия ни злополучен преход по-голямата част от българския народ живее с тягостното чувство за накърнени права. Справедливостта загърби живота на съотечествениците, обезвери ги и отвори вратите към пагубното за всяка нация безверие. Това опасно явление е пряк резултат от ограбването на честния труд на хората, разрушаването и присвояването на материалните активи на държавата, съпътстващата ни в годините назад, но и продължаващата до днес корупция на всички равнища, некомпетентност и политическо нагаждачество. Силно изразената партизация и мандатно мислене странят от постигането дори на минимално ЕДИНСТВО за достойно вписване в новото време и излизане от унизителната посредственост и бедност. В замяна обаче и сега се предлагат отново политически обагрени акции с елементи на популизъм, някои от които безспорно полезни, а други обречени предварително на неуспех заради безвъзвратно отминалото време и майсторски изпипаната юридическа адекватност. Така че галещата слуха на онеправданите българи инициативност на главния прокурор за търсене на отговорност за приватизационните сделки можем да оприличим като хвърляне на камък в блатото. Има шум, разплискване в различни посоки, раздвижване на мътилката с последващо… успокояване на повърхността и утаяване на тинята. Вярна на своето разбиране за обективно осветляване на злободневни въпроси на деня, НИ „Единение” ви предлага да се запознаете с различни становища за отново повдигнатата тема за отговорността при приватизацията.

Председателят на правната комисия в парламента Анна Александрова /ГЕРБ/ подкрепя инициативата на главния прокурор Гешев да се търси отговорност за приватизационните сделки. Тя уточни пред Dariknews обаче, че от правна гледна точка в момента към производствата, които са приключили и с изтекла давност, не може да се търси отговорност. Според юристът е достатъчно злоупотребилите в приватизационния период да бъдат оповестени, за да разберат българските граждани кои са те.

Самият главен прокурор Иван Гешев изтъкна, цитиран от news.bg, че целта на проверката е да бъдат образувани досъдебни производства за случаите с неизтекла давност. Той определи като втора стратегическа цел информирането на българските граждани за процеса на приватизация. „Нужно е да се знае истината”, подчерта той.

Бизнесменът и заместник-председател на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев определи пред btv проверката за приватизацията като „задоволяване на дефицита на справедливост”. Той допълни, че когато се говори за приватизацията, се говори със сантименти и се спомнят само хубавите неща, а лошите ги забравят.

Председателят на БСП Корнелия Нинова поздрави главния прокурор за инициативата да се разследват всички приватизационни сделки, за да „излезе най-накрая истината за прехода наяве, да има справедливост и да се носи отговорност”. По думите й, цитирани от news.bg, в общественото пространство имало съмнение за криминални сделки. „Нека се докажат чрез способите на разследване и доказване”, настоя тя.

Според председателя на ДСБ Атанас Атанасов пред БНР, възложената на ДАНС пълна проверка на целия приватизационен процес е политическа инициатива с цел удар по политическите противници и отклоняване на вниманието на обществото от съществуващите проблеми.

От своя страна депутатът от БСП Румен Гечев посочи пред БНТ, че всяка проверка на приватизацията е добре дошла, стига обаче критерият да е крайния резултат. Според народния представител проверката трябва да започне отпред-назад и „докато се рови в баничарници от 1992 г., да не се изпусне съсипването на „Булгартабак”, на Българския морски флот, на цели отрасли, на всичко, което се случва през последните години, включително и с фалита на КТБ.

Бившият вицепремиер Димитър Луджев изтъкна пред „Неделята на NOVA”, че приватизационните сделки през изминалите 30 години се непрозрачни, несправедливи, но законосъобразни. Според него сега е много трудно да бъдат хванати онези, които са прибирали над 30% комисионни от сделките. Оценката на Луджев е, че масовата приватизация е била „една политически оправдана и завоалирана форма на ликвидация. Изнесените от професора данни показват, че 83 на сто от приватизираните държавни и общински активи, след това са ликвидирани. „Иван Костов пусна 220 офшорки в приватизацията”, допълни Луджев и определи пред БНТ, че отварянето на „студените досиета на приватизацията” е акция за сплашване на бизнеса.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми