АЕЦ "Козлодуй"Над 780 специалисти си тръгват от атомната ни електроцентрала до пет години, а нови квалифицирани специалисти липсват. Недостигът на ядрени енергетици в страната се очаква да бъде най-остър към 2025 г., когато предстои пенсионирането на над 780 специалисти. Това е 22% от персонала на единствената АЕЦ у нас. Става въпрос най-вече за служители, заети пряко в експлоатацията и ремонта на двата блока, при това заемащи ръководни позиции и притежаващи огромен ръководен, административен и експлоатационен опит.

Всичко това стана известно от въпрос на депутата от ГЕРБ Красен Кръстев към енергийния министър Теменужка Петкова, в който народният представител иска да разбере как ще се обезпечи работата на централата. Петкова отговори, че мисълта за бъдещите кадри на АЕЦ „Козлодуй“ е да мисли по проблема. От юни 2019 г. на сайта на дружеството е обявен постоянен прием на документи за работа по 31 приоритетни специалности от висшето образование. От 2017 г. АЕЦ „Козлодуй“ предоставя стипендии на студенти от специалността ядрена техника и ядрена енергетика, които след завършване се ангажират да работят в централата, поясни министърът, без да уточнява дали тези специалисти ще бъдат достатъчни. А за да бъде удължен срокът на експлоатация на 5 и 6 реактор на АЕЦ „Козлодуй, едно от условията е да имаме достатъчно подготвени специалисти, с каквито вероятно няма да разполагаме през 2025 г.

В средното професионално образование стартира и процедура за дуално обучение в специалностите „Ядрена енергетика“ и „Топлотехника“ в професионалната гимназия в Козлодуй. Освен това се предвиждат стипендии за учениците от професионалните гимназии в Козлодуй и Белeне.

Обективният поглед към проблема насочва все пак към констатацията, че всичко случващо се в сектора е част от политическото разединение по темата. Не трябва да се изключва и наличието на деструктивен подход, свързан и с робуването на чужди интереси. Ето защо в случая с проблемите на ядрената ни енергетика е много важен призивът на Национална инициатива „Единение“ за постигане на единство в националните цели и приоритети на България.

Пределно ясно е, че ако искаме да имаме ядрена енергетика, трябва първо да имаме ясна стратегия в рамките на национален приоритет и да вървим към реализирането й без политически игри и въпреки външния натиск. Защото непоследователността в подхода към стратегически важния сектор през последните 30 години ни превърна от износител на електроенергия за съседни страни, във вносител на ток от Румъния, Турция и Гърция. Обяснението за непосветените е, че така е по-евтино, защото произвеждания с въглища ток от нашите ТЕЦ-ове се оскъпява поради плащаните от нашата държава глоби на ЕС за замърсяването на околната среда.

Нека напомним, че електричеството от АЕЦ-овете е най-евтино и най-безвредно, а и ще ни даде възможност отново да се превърнем в енергиен център на Балканите, какъвто бяхме в недалечното минало. Трябва ли тогава да протакаме изграждането на АЕЦ „Белене”, за която вече са похарчени твърде много народни пари?

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми