Андон МиталовПосолството на САЩ в България публикува на сайта си изявление на държавния секретар Майкъл Помпео за „публично оповестяване на българския съдия Андон Миталов за участие в сериозна корупция“. Законът в САЩ предвижда възможността държавният секретар да посочва имената на такива длъжностни лица набедени за корупция. Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб.

„САЩ продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност от корумпирани лица в региона и в глобален мащаб“, се казва още в изявлението.

Случаят с Миталов бе анонсиран като „ясен“ от посланика на САЩ в София Херо Мустафа. Очаква се да има и други „корумпирани“, които да допълнят американския списък.

В началото на ноември съдия Андон Миталов взе решение да пусне обвиняемия в шпионаж в полза на руски организации председател на сдружение „Русофили“ Николай Малинов да пътува за Москва, където бе награден с орден „Дружба“ лично от президента Владимир Путин. Двамата дори успяха да си поговорят за шпионското дело, а Путин сподели пред Малинов, че властите в София са поставени под натиск, съобщиха някои медии. По този случай по време на визитата на българския премиер Бойко Борисов в САЩ през декември, президентът Доналд Тръмп поискал обяснение от Борисов, но той не можал да каже защо българският съдия е взел това решение.

В началото на ноември тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров сезира съдебния инспекторат за поведението на съдията. Цацаров коментира, че решението на Андон Миталов е незаконно. Съдията се бил произнесъл по несъществуващ отказ на наблюдаващия прокурор да позволи пътуването на Николай Малинов в Москва, твърдеше Цацаров. Според него получила се е абсурдна от гледна точка на правото ситуация – обвиняем за шпионаж българин е пуснат от съдия да пътува за страната, подозирана, че го е вербувала. Още по-необяснимо било, че Малинов е пътувал, без да е премахната постоянната му забрана за пътуване в чужбина. Сега съдебният инспекторат обяви, че тогава нарушения на съдия Миталов по движението на делото не са открити. Институцията коментира, че Цацаров е поискал проверка за правилността на решението на съдията, а такива правомощия инспекторите нямат.

„Решението на САЩ да обявят съдията Андон Миталов за „корумпиран“ е много тежък удар за всички и за имиджа на Специализирания наказателен съд”, призна в четвъртък шефката на спецсъда Мариета Райкова, която допълни, че засегнатият магистрат е излязъл в болнични. „Всъщност колегата се ползва с много добро име и разочарованието е за всички“, коментира шефката на спецсъда и допълни, че за имиджа на институцията „това е много тежък удар“. Мариета Райкова също поставя въпроса какви са доказателствата срещу съдия Миталов, защото „ако си спомняте, още преди изявлението на държавния секретар, посланик Мустафа каза, че има сериозни доказателства“. Съдия Райкова напомни, че корупцията се доказва след процес и присъда, защото „именно това е върховенството на закона“.

Малко след това стана ясно, че Висшият съдебен съвет (ВСС) също не разполага с конкретни данни защо Миталов е обявен за корумпиран от САЩ. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов също каза, че съдебният съвет няма никакви данни за нарушения на съдия Миталов. В тази ситуация Съдийската колегия на ВСС бе поставена в невъзможност да предприеме мерки по доста категоричното изявление на САЩ по отношение на „корумпираността“ на съдия Миталов.

Съюзът на съдиите в България призова за „незабавна проверка“ на публично изнесените твърдения от страна САЩ. „Публичното разпространяване на твърдения за извършено от съдия Миталов престъпление оказват негативно въздействие както върху професионалната му репутация, така и върху престижа на съдебната власт“, се казва в позицията.

Случаят с Миталов бе анонсиран като „ясен“ от посланика на САЩ в София Херо Мустафа. Очаква се да има и други „корумпирани“, които да допълнят американския списък. На българските съдии обаче случаят не им е ясен, защото не са представени доказателства за корумпираността на въпросния съдия. Щом такива доказателства съществуват, какво пречи те да бъдат оповестени публично. Те искат от Държавния департамент на САЩ разяснения и факти по този въпрос, защото иначе излиза, че Миталов е наказан, защото е допуснал лидерът на „Русофили” Николай Малинов да отиде за няколко дни в Москва, за да получи орден за заслуги за развитието на българо-руските връзки.

В края на ноември миналата година по време на посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ и разговорите му с президента Доналд Тръмп бяха очертани широки рамки на сътрудничество между България и САЩ. Тогава бе договорено и САЩ да помагат на България за засилване на демокрацията и за издигане на ролята на закона в борбата с корупцията, включително по високите етажи на властта. Във връзка с тази договорка САЩ неотдавна изпратиха в американското посолство в София постоянния съветник по юридическите въпроси Джесика Ким. Тя ще работи за надграждане на партньорството между правоприлагащите органи на България и САЩ в областта на борбата с корупцията, прането на пари, организираната престъпност и киберсигурността. За да е по-ефикасно и полезно за България това сътрудничество очевидно е необходимо да се засилва координацията между съдебните и други компетентни органи на двете партньорски и съюзнически държави, посочват експерти, отбелязвайки, че в случая със съдията Миталов това не е налице.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми