инфлацияИнфлацията постави 7-годишен рекорд, а цените на храните, горивата и водата, както и на ресторантите, самолетните билети, фризьорските и други услуги растат, сочат оповестени от Националния статистически институт актуални данни. Според НСИ годишната инфлация към края на януари е 4,2%, което е най-бързото покачване на цените от януари 2013 г. При храните рекордьор е месото.

За година месните продукти са поскъпнали с 18,9%, което е най-бързото им покачване от 18 години и половина насам. Голямо е поскъпването и при плодовете и зеленчуците – 12,2% и 7%. Цените на виното са нараснали за година с 4,8%, а на млякото и млечните продукти – с 4,2%. НСИ съобщава, че за една година горивата за колите са поскъпнали с 10%, на самолетните билети – с 11,7%, а на водата за бита – с 4,8%.

Общото поскъпване на храните за година е със 7,8%, което е повече от увеличението на пенсиите. Заради ниските лихви по депозитите, които са близки до нулата, инфлацията реално топи спестяванията на хората и фирмите в банките.

Същевременно ръстът на икономиката се забавя. Брутният вътрешен продукт на страната за четвъртото тримесечие на 2019 г. е 32,372 млрд. лв. като нараства с 3,5% на годишна база. Това е най-слабият ръст на икономиката ни от една година насам. През предходните три години тримесечия ръст на БВП бе съответно с 3,9%, 3,8% и 3,7%. Главната причина за забавянето на растежа е спадът през последните три месеца на инвестициите с 1,2% и на износа с 1,5%. Ръстът на БВП се дължи изцяло на потреблението, което се е увеличило с 5%.

„Увеличението на цените се е задвижило по-бързо. Възможно е темпът на нарастване на цените за цялата 2020 г. да изпревари темпа на растежа на икономиката. Ако инфлацията продължава с това темпо, тя ще изпревари ръста на БВП за годината“, смята икономистът Румен Гълъбинов и прогнозира, че има предпоставки за рецесия в потреблението. Според него „бързата помощ“ в такива ситуации е доброто управление на икономиката и предвиждането на темповете за нарастване на доходите.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми