Двореца в Балчик„Джемина, Удине, Италия“ – това открил като обърнал каменен трон, разположен в Двореца в Балчик, реставраторът Николай Савов. Обяснението му е, че Джемина е името на майстора от италианския град Удине.

Известно е, че когато румънската кралица Мария започва изграждането на лятната си резиденция в Балчик (във времето, когато цяла Южна Добруджа е била под румънска власт) тя е възложила на италианския строител Агостино Фабро да надзирава дейността на каменари и зидари.

Предположението на Савов е, че в Балчик са били доведени и италиански майстори, които използвали за екстериора камък от кариерата край каварненското село Българево, докато най-известният трон на кралица Мария – мраморният, е докаран от Флоренция. Някои от питусите са датирани от XI, XII и XIII век и са събирани от различни части на Средиземноморието. Колоните са от Гърция е са подарък 50-ия рожден ден на кралицата от нейния зет, посочи директорът на културния институт Жени Михайлова. По думите ѝ каменните пластики са били в критично състояние преди реставрацията им и е имало реална опасност да се разрушат. Работата на Николай Савов е свързана с втория етап от реставрационните дейности на стойност около 21 хил. лв.

Савов е родом от Балчик, завършил е приложно изкуство и от 8 години живее в Канада.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми