руско-американски екип в космосаТеодор Цеков

Особено важна за Съединените щати, но повод за вълнение и гордост на цялото човечество – така босът на “СпейсЕкс” Илон Мъск определи дебютната мисия на частна компания по извеждане на астронавти до Международната космическа станция. Перфектно изпълнение достави американския екипаж Дъг Хърли – Боб Бенкен от Кейп Канаверал, щата Флорида до орбиталната станция за планираните 19 часа. Скачването стана на 422 км над границата между Китай и Монголия. Стотина минути по-късно вратите се отвориха и дуетът от капсулата беше посрещнат с прегръдки от работещия в МКС тричленен руско-американски екип.

“Може да сме разделени на Земята, но сме заедно в космоса”, заключи водещият на телевизия CNN като направи паралел с 1969 година, когато американски крак стъпи на Луната, а народът бушуваше срещу войната във Виетнам. Сега страната се тресе от антирасистки протести и ексцесии заради неоправдано полицейско насилие, причинило смъртта на тъмнокожия Джордж Флойд по време на арест.

Като взрив надежда насред бунтове и пандемия окачестви мисията един от вестниците в Ню Йорк. И още напълно оправдани реакции: „Исторически първи частен пилотиран полет, от американска земя с американски апарат след девет години пауза”. „Откакто закриха програмата със совалките през 2011, САЩ и космическата им агенция НАСА използваха руски превоз, цената на един “билет” стигна $86 млн. Стратегическият им ход по отваряне на сектора за частни оператори даде резултат в конкуренция, разработка на ново поколение летателни апарати и рязко намаляване на разходите”. „Сметката с ракетата Falcon 9 и капсулата Crew Dragon на SpaceX е двойно по-ниска и тепърва ще поевтинява, а догодина трябва да стартират и полети на Boeing с техния Starliner”.

Хърли и Бенкен трябва да се върнат след месец-два, капсулата се приземява с помощта на 4 парашута. За компанията на Мъск предстоят шест полета до МКС по договора за публично-частно партньорство с НАСА като се започне в края на август с трима американци и японец. Следващата обща цел е изграждане на база и евентуално орбитална станция на Луната от 2024 г. SpaceX вече сключи договор със Space Adventures за комерсиални екскурзии на туристи, които подобно на държавните агенции ще плащат десетки милиони долари за разходка с “космическо такси”. Голямата мечта на бизнесмена обаче е колонизация на Марс.

Илон МъскИлон Мъск не е най-богатият, но определено е най-популярният предприемач в света. За милионите си почитатели е иноватор, вдъхновител, дори го сравняват с Леонардо да Винчи. Хората искат и получават милиардер, впрегнал своята визия и възможности в полезни начинания като електромобилите “Тесла” и космическия транспорт.

Историята на 48-годишния южноафриканец допринася за култовия му статут. Едва 12-годишен (през 1983) започва да учи компютърно програмиране, създава видеоигра и я продава за 500 долара. На 17 емигрира в Канада и оттам в САЩ, където задлъжнява със 100 000 долара за обучение в университет и стартира първата си фирма със заем от $2500. Нахлува в интернет бизнеса и през 2001 продава компанията PayPal за 160 милиона, които инвестира за проектиране и производство на ракети и космически кораби в Space Exploration Technologies (СпейсЕкс) и на електромобили в “Тесла Моторс”.

Наричат изказванията му Мъскизми. Един от тях касае нововъведенията: “Ако нищо не се проваля, значи не правиш достатъчно големи иновации”. Друг хит: “Бих желал да умра на Марс, само да не е при сблъсък (приземяване)”. Всяко негово мнение нанася точно попадение. Преди две години с един пост в Туитър докара на себе си и на “Тесла” глоби от по $20 млн. Съвсем наскоро с друг – че борсовата стойност на компанията е прекалено висока, срина акциите й с $14 млрд. Признава, че е пускал някои изключително глупави съобщения в социалните мрежи, “но пък кой обръща внимание на постове, които не са спорни (скандални)”.

Закономерно не липсваха и критици. Те го захапаха заради постове, с които нарече реакцията срещу коронавируса “паника”, “тъпотия” и призова да бъдат отменени или нарушени заповедите за изолация вкъщи. Доналд Тръмп и обкръжението му откровено ухажват Мъск, въпреки че бизнесменът е политически неутрален и се дистанцира от президента заради небрежното му отношение към борбата срещу климатичните промени.

Мъск се различава от босовете на “Амазон” или “Фейсбук” с трансформацията от интернет милионер в екологичен супергерой (частично вдъхновил филма за Железния човек). Наскоро обяви за продан имения в Калифорния на обща стойност над $130 милиона като обясни, че ще се раздели с всичките си земни притежания – не му трябват лични финанси и постоянен дом, защото иска да живее на Марс.

ракетата Falcon 9 на SpaceXУспехът на SpaceX показва, че ексцентричният мечтател е и умел ръководител. С новаторство и бързина компанията произведе ефективни ракета и капсула за многократна употреба. SpaceX обслужва не само НАСА, а извежда военни и комуникационни сателити. Дял в успеха имат двама млади българи – Кирил Дончев и Орлин Велев.

Мъск определи пилотираната мисия като крачка към многопланетарно човечество – единственият реален вариант е Марс, защото спътниците на Юпитер и Сатурн са твърде далече. Надява се, че ще запали отново децата по космоса. След излитането на ракетата не пропусна да се пошегува с руснаците, които в момент на политическо напрежение препоръчаха американците да изпращат космонавтите си чрез трамплин. “Трамплинът работи”, заяви Мъск.

В закачливия дух и предвид плановете за колонизация на нашия спътник се сещаме за стар виц, според който руснаците първи стигат до Луната и я боядисват в червено, американците се амбицират и добавят надпис “Марлборо”, но последен се смее Тодор Живков, който чрез нашите космонавти лепва “МНЗ предупреждава, че тютюнопушенето е вредно за вашето здраве”.

На стотици километри в космоса конфронтацията и ежбите отстъпват пред общата работа за прогреса на човечеството. От “Роскосмос” не крият, че са принудени да свалят цените, но поздравяват американските си колеги и по всичко личи, че сътрудничеството ще продължи.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми